Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

En udstrakt hånd

Af de to nytårstaler var nyhedsværdien klart størst i dronning Margrethes. Hendes annoncering af, at prins Henrik nu som 81-årig går på pension og trækker sig delvis ud af det offentlige liv, overtrumfede nok hos de fleste statsminister Lars Løkke Rasmussens afdæmpede tale i aftes, hvor han tro mod situationens alvor ved udgangen af et exceptionelt annus horribilis rakte hånden frem til brede flertal og løsninger.

Hvis man havde lukket øjnene og skruet ned for lyden, kunne statsministerens tale næsten være gået for at være monarkens; så apolitisk og bredt favnende var den i sin appel til danskerne om at værne om danske værdier, stå ved vores internationale udsyn og være realistiske i tilgangen til tidens altoverskyggende udfordring: massetilstrømningen af asylsøgere fra ikke-vestlige lande.

Som da forgængeren Anders Fogh Rasmussen i 2004 skrottede sit oprindelige manuskript for at koncentrere sig om den just stedfundne tsunami i og omkring Stillehavet, forekom dagens statsminister i aftes at lægge de mere dagligdags Christiansborg-trakasserier på hylden til fordel for en stærk værdipolitisk appel om at værne om Danmark og det danske velfærdssamfund, som er udfordret af tilstrømningen. Løkke bekræftede, at der kommer skattelettelser både for erhvervslivet og almindelige danskere på grundlag af, hvad der er blevet hans motto: Det skal kunne betale sig at arbejde. Det vidste vi i forvejen, men det var godt, at det blev bekræftet.

At udlændingepolitikken vil forblive stram vil næppe heller overraske mange. De tider er forbi, da venstrefløjen kunne hyppe en myte om, at antallet af flygtninge ikke betyder det store; det gør alene integrationen. Antallet har vist sig i den grad at betyde noget, og med den udvikling, der er på vej i Sverige og Tyskland, kan en indtil for nylig forkætret grænsekontrol hurtigt vise sig som den eneste farbare vej.

Erkendelsen har omsider også fundet vej til Socialdemokraterne, der under deres nye formand har lagt kursen dramatisk om. For nylig forudså topsocialdemokraten Henrik Sass Larsen en ”social katastrofe”, herunder velfærdssamfundets kollaps, hvis ikke antallet af asylsøgere bringes væsentligt ned. Blandt de bærende partier er der dermed nu nogenlunde konsensus om målet, omend midlerne stadig er til debat. Det lover i sig selv godt. Der bliver brug for brede aftaler.

I en større sammenhæng er løsningen europæisk, og dét anerkender statsministeren naturligvis. Problemet er, at svigtet også er europæisk. Da Schengen-aftalen faldt på plads, ophævedes de indre-europæiske grænser, uden at den anden side af aftalen – håndhævelsen af de ydre EU-grænser – på noget tidspunkt er blevet taget alvorligt. Når talen her ved årsskiftet falder på, om EU overhovedet overlever, er det ikke mindst dette svigt, der er årsag til dommedagsrøsterne.

Løkke anerkendte den voksende kløft mellem befolkningen og den politiske klasse, ikke mindst som den kom til udtryk ved folkeafstemningen i december. »Kun gennem evnen til at tale sammen og samarbejde kan vi sammen passe på Danmark,« som han sagde – også med en indirekte henvisning til, at det nu engang er sådan, en så smal regering som den nuværende må operere.

Efter Thorning-æraens meget fastlåste fronter på Christiansborg er fulgt en parlamentarisk situation, hvor den smalle Venstre-regering skal holde gang i dialogen til alle sider. Det er godt i sig selv, men det er ekstra godt i en så kritisk situation, som flygtningekrisen har udløst. Tiden er på alle måder til brede løsninger og fælles bundtræk.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.