Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Verden i opbrud

For godt et år siden erklærede USA’s præsident, Barack Obama, at verdens eneste supermagt ikke længere har tænkt sig at påtage sig den lidet taknemlige opgave som klodens politibetjent. Nogle har kritiseret Obamas beslutning og anfører, at der er et sammenfald mellem USA’s nationale interesse og sikringen af en verdensorden skabt i den frie verdens billede. Derfor, siger kritikerne, skader en tilbagetrækning USA, og den efterlader et tomrum, som bliver fyldt af stormagter som Rusland og Kina, der ikke bekender sig til frie markeder og individets rettigheder i samme grad.

Andre har rost Obama med henvisning til, at USA ikke længere har ressourcerne til at håndhæve lov og orden i verden, og at især udviklingen i Mellemøsten ikke lader sig påvirke udefra i samme grad som tidligere. Desuden er USA i kraft af sin skiferolie på vej til at overhale Saudi-Arabien som verdens førende olieproducent, og derfor er Washington ikke længere så afhængig af det olieproducerende Mellemøsten.

Fraværet af amerikansk lederskab kunne i det forgangne år mærkes mange steder i verden, hvad enten man mener, at USA’s tilbagetrækning skyldes en sund og nøgtern realisme, eller at USA kunne gøre mere gavn med en mere aktivistisk udenrigspolitik. Manglen på en forudsigelig og regelbundet global orden blev tydeligere i 2015. Mellemøsten er i kaos, stater er gået i opløsning, der er ikke fundet nogen løsning på den ukrainske krise. Europa virker desorienteret og i splid med sig selv. Der synes ikke at være nogen umiddelbar løsning på EU’s økonomiske problemer: lav vækst og høj ledighed. Den ukrainske krise er der tilsyneladende heller ingen ende på, og flygtningekrisen truer med at underminere selve EU’s fundament, åbne grænser og fælles løsninger. Splittelse mellem nord og syd under eurokrisen er blevet efterfulgt af uenighed mellem øst og vest i spørgsmålet om fordeling af flygtninge. I Asien er flere nationer på kollisionskurs med Kina grundet uenighed om havgrænser.

Intet tyder på, at det bliver bedre i 2016, tværtimod. Storbritannien kan meget vel stemme sig ud af EU til sommer, og USA vil det meste af året være optaget af en valgkamp om, hvem der skal overtage Det Hvide Hus efter Obama.

Uanset om man er kritiker eller tilhænger af Obamas mere tilbageholdne udenrigspolitik, så må man erkende, at det ikke er let at være Washington. Der findes ingen lette svar på, hvad der virker og ikke virker, når det gælder indgreb i de krige og konflikter, der har været med til at skabe efterkrigstidens største flygtningestrømme.

Som en tidligere embedsmand i Det Hvide Hus har formuleret det: USA greb militært ind i Irak og besatte landet, og resultatet blev en kostbar katastrofe. I Libyen greb USA også ind militært, men her undlod man at besætte landet, og det resulterede også i en kostbar katastrofe. Endelig undlod USA et militært indgreb og en besættelse af Syrien, og resultatet blev endnu engang en kostbar katastrofe. Med andre ord: Hvis man griber ind, er det en forbandelse, og gør man det ikke, er det også en forbandelse.

Det er tydeligt, at verden er i opbrud. 500 års vestlig dominans synger på sidste vers. Et centralt spørgsmål i det kommende år og de kommende årtier er, om de værdier og samfundsmodeller, der blev skabt i den europæiske og nordamerikanske kulturkreds, vil vinde udbredelse andre steder, eller om frihedsrettigheder, retsstat og respekt for det enkelte individ går trange tider i møde.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.