Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Slaget om Europa

Fredagens massakre i Byernes By, også kendt som Lysets, Drømmenes og Kærlighedens By, havde et eneste formål, nemlig at jage en skræk i livet på Frankrig. At intimidere og sprede rædsel i det franske samfund, sådan at Frankrig og andre lande trækker sig fra krigen mod Islamisk Stat og giver afkald på det sekulære demokratis værdier og det åbne samfund. En restaurant, en bar, en koncertsal og en fodboldkamp var blandt terroristernes mål, altså steder hvor borgerne mødes på tværs af religiøse, etniske og kulturelle skel, lader sig underholde og nyder hinandens selskab. Mænd og kvinder, homoseksuelle og heteroseksuelle, kristne og muslimer, troende og ikke-troende. Steder hvor franskmændene kommer som mennesker, som individer. Ikke som vantro, ikke som kættere, blasfemikere eller frafaldne, sådan som radikale muslimer insisterer på.

Terrorangrebet i Paris er det værste i Europa siden marts 2004, hvor jihadister i et koordineret selvmordsangreb på en række tog i Madrid dræbte 192 mennesker. Angrebet fandt sted tre dage før et parlamentsvalg, der endte med et regeringsskifte og den nye regerings beslutning om at trække Spanien ud af den internationale koalition i Irak. Uanset hvad man mener om felttoget i Irak, må man håbe, at Frankrig og den civiliserede verden ikke bøjer sig for terror og intimidering. Ifølge Frankrigs præsident, Francois Hollande, stod terrorbevægelsen Islamisk Stat bag fredagens massedrab i Paris, der foreløbig har kostet 127 dødsofre.

Fredagens angreb var professionelt og velkoordineret. Til forskel fra angrebene i Paris og København tidligere i år var det ikke rettet mod bestemte mennesker eller grupper af mennesker. Det var vilkårlige mål. Sådan terroriserer man et samfund. De stemmer, der påstår, at Charlie Hebdo med deres blasfemiske tegninger selv havde bedt om det, må i logikkens og konsekvensens navn nu insistere på, at franskmændene denne gang også selv havde bedt om det: med deres republikanske og sekulære værdier, med deres deres hang til god rødvin og religionskritik, med deres kvinder i korte nederdele og høje hæle.

Det er værd at minde om, at hovedparten af ofrene for Islamisk Stats terror er muslimer og religiøse mindretal i Mellemøsten. Derfor er det vigtigt, at vi ikke gør det til en konflikt mellem muslimer og ikke-muslimer. Det er præcis, hvad Islamisk Stat ønsker. Polarisering, diskrimination og voldelige overfald vil de bruge til at sige: Der kan I bare se, vi er i krig med de vantro. Dræb dem overalt, hvor I finder dem, som de opfordrer til med henvisning til Koranen.

Det betyder imidlertid ikke, at vi skal stikke hinanden blår i øjnene og påstå, at massemordet i Paris intet har med islam at gøre. Selvfølgelig har det det. Ligesom der findes en forbindelse mellem alkohol og alkoholisme, så eksisterer der også en forbindelse mellem islam og islamisme – massemord begået i profetens navn. Europæiske muslimer kan ikke tale uden om det faktum. De må konfrontere Islamisk Stat og terrorbevægelsens legitimering af vold med henvisning til Koranen. Det kan kun gå for langsomt.

Muslimer kan lære meget af Europas kristne på den front. Om hvordan den religiøse tolerance blev født. Om hvordan mennesker af forskellig tro og overbevisning kan leve side om side uden at kræve død og ødelæggelse over anderledes troende og tænkende. Det er alle vores dæmoner ufortalt helt fundamentalt for den europæiske civilisation. Det er værd at kæmpe for.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.