Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Vanvid på dåse

Står det til regeringen, skal danske statsborgere fra 2018 betale pant på dåser købt sønden for den dansk-tyske grænse.

Panten bliver på 100 øre pr. dåse, hvortil kommer 19 øre i tysk moms. Når danskerne afleverer dåserne i Danmark, får de imidlertid kun de 100 øre retur. Dermed sker der en klar forskelsbehandling på dagligvarehandelen nord og syd for grænsen, og af samme grund overvejer Interessengemeinschaft der Grenzhändler (IGG) at gå til EU-Domstolen.

Sker det, kan der gå fem til ti år, før sagen er endeligt afgjort, og i den mellemliggende tid vil den nuværende eksportpantordning formentlig kunne fortsætte.

Enhver forstandig kan se, at forslaget om dåsepant vil medføre etableringen af et absurd bureaukrati og undergrave selve intentionerne bag EU’s indre marked.

Al sund fornuft tilsiger, at forbrugerne på begge sider af grænsen bør stilles ens, hvilket vil sige, at ølafgiften i Danmark skal sænkes til niveauet i Tyskland. Provenutabet for statskassen vil kun blive på få hundrede millioner kroner, men samtidig sparer man det nye, groteske bureaukrati.

Imidlertid er det ikke den model, som regeringen og dens støttepartier har valgt. Selv om stadig flere kommuner med stor succes indsamler dåser købt syd for grænsen, skal der ifølge Miljøministeriet nu stables et så enormt apparat på benene, at det vil tage to år, før pantordningen kan indføres.

Det er ganske enkelt vanvittigt.

I værste socialdemokratiske stil er der tale om rå dansk protektionisme, der alene tager sigte på at beskytte dansk dagligvarehandel og danske bryggerier mod konkurrence.

Når dette kan siges så skråsikkert, skyldes det, at det alene er danske statsborgere, der ifølge aftalen skal betale pant. Den polske håndværker på vej til Danmark og den svenske turist på vej hjem vil fortsat kunne købe øl i dagligvareforretninger syd for grænsen under eksportpantordningen.

De danskere, der tager til Flensborg, Harreslev, Aventoft og Sønder Løgum for at købe tysk øl, kan efter al sandsynlighed ikke få panten retur, da tysk øl som udgangspunkt er belagt med tysk pant. Der er med andre ord tale om konkurrenceforvridning, da formålet reelt er at forhindre danskere i f.eks. at købe Flensburger Pilsener i den klassiske returflaske med patentprop, da emballagen af forbrugerne vil skulle returneres til Tyskland i stedet for at kunne blive afleveret i Danmark mod at få den erlagte pant retur.

Læg hertil, at de danskere, der tager færgen fra Gedser til Rostock for at købe ind, slipper for den nye dåsepant, fordi delstaten Mecklenburg-Vorpommern modsat delstaten Slesvig-Holsten har sagt nej. Dermed kan det konstateres, at den foreslåede dåsepantordning specifikt er udviklet til at ramme jyder og fynboer, hvilket sandt at sige er diskrimination.

Heldigvis er et folketingsvalg forestående, heldigvis er regeringens tåbelige forslag ikke vedtaget, og heldigvis er der udsigt til, at Danmark får en anden regering efter valget.

Det skaber håb om, at en ny regering vil meddele kollegaerne i Berlin og Kiel, at dåsepantordningen ikke bliver til noget, men at Danmark i stedet sænker ølafgiften til tysk niveau eller endnu bedre – afskaffer den helt sammen med afgiften på vin. Dette vil næppe eliminere grænsehandelen, men i markant grad bidrage til at skabe lige vilkår.

Ingen regering ved sine sansers fulde brug indgår aftaler, der så målrettet straffer – i dette tilfælde jyder og fynboer, hvis eneste ”forbrydelse” er at bruge det indre marked som en beskeden kompensation for at bo i Udkantsdanmark.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.