Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Flygtningevalg

Regeringen er nok mere presset på udlændingepolitikken, end det umiddelbart fremstår ved første øjekast. Alt tyder på, at et betydeligt flertal af danskerne ønsker sig strammere udlændingeregler, som flugter mere med de borgerlige partiers hensigter, og at Socialdemokraternes forsøg på at fremstille sig selv som strammere på området generelt bliver afvist som utroværdigt.

Det er to Wilke-målinger her i avisen i den seneste tid, der lægger op til denne konklusion. Et solidt flertal (godt 60 pct.) ønsker sig en model som den, Australien praktiserer over for migranter, der forsøger at nå frem over havet – nemlig at de skal sendes retur ledsaget af en hård retorik om, at det aldrig vil lykkes dem at komme ind i det forjættede land. Og et næsten lige så stort flertal (knap 59 pct.) ønsker sig, at flygtninge, der når frem til Danmark, skal starte på en lavere ydelse end kontanthjælp – altså nogenlunde efter en model som blå bloks løfte om at genindføre startydelsen, der blev afskaffet af den nuværende regering.

Forleden bidrog så også Dansk Flygtningehjælp opsigtsvækkende til dette opbrud på udlændingeområdet, der giver blå blok medvind og rød blok tilsvarende modvind. Generalsekretær Andreas Kamm foreslår lavere startløn til indvandrere for at hjælpe dem hurtigere ind på arbejdsmarkedet. Lignende tanker har flere borgerlige politikere gjort sig.

Hertil kan føjes, at det efterhånden er hævet over enhver tvivl, at menneskesmuglere af alle slags formår at følge hårfint med i de forskellige landes ydelsesniveauer, sagsbehandlingstider og andre vilkår. Flygtninge, som de er flest, rejser derhen, hvor vilkårene er bedst. Det er bekræftet til overflod i de seneste måneder i forskellige internationale rapporter og undersøgelser, der fremstår som et åbent slag i ansigtet på de socialdemokratiske ordførere på området.

Både Trine Bramsen og Mette Reissmann fremførte i årevis den påstand, at det da er helt umuligt at sidde ude i verden og følge med i, hvordan vilkårene for flygtninge er i en fjern verdensdel. Men det er lige præcis, hvad der sker. Enten formår de selv at danne sig et overblik, eller også gør menneskesmuglerne det for dem. Det er faktisk derfor, at disse tager sig så godt betalt. På den baggrund er det nu nogen tid siden, at man har hørt socialdemokratiske politikere forsøge at benægte det oplagte – at de vilkår, et land byder flygtninge, naturligvis betyder noget for tilstrømningen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt gjorde ikke sagen bedre, da hun under mange trompetfanfarer bekendtgjorde, at nu skulle der strammes op. Flygtninge skulle kun have en midlertidig opholdstilladelse, og familiesammenføring kunne først komme på tale på et senere tidspunkt. Denne retorik holdt, lige indtil det viste sig, at kun 58 flygtninge var omfattet af disse ”stramninger”. På samme måde med kravet om, at flygtninge skal arbejde i 10 timer om ugen. Det er kun et forsvindende mindretal, som – ifølge socialrådgiverne – kan klare et sådant job. Begge fremstød er fuset helt ud.

Udlændingetemaet er tilbage helt i toppen af den politiske dagsorden, også fremmet af selve den kendsgerning, at det Danmark, du kender, nu faktisk er et samfund, hvori en andengenerationsindvandrer begår terror.

Den bedemølleagtige henvisning til forskellige internationale konventioner forfattet i årene efter Anden Verdenskrig lyder også stadig mere hul. I en tid, hvor alt er til debat, virker det utroværdigt, at lige præcis disse gamle konventioner skulle være underlagt tale- og tankeforbud.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.