Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Managementsyge

En af sidste uges måske nok små, men positive historier var, at ledelsen på Aarhus Universitet besluttede ikke at rejse sag mod lektor Thomas Aastrup Rømer. Universitetet havde modtaget en klage over Rømer fra to af hans kolleger, der anklagede ham for »had« og »tilsvining« – ukollegialitet med andre ord. Rømers brøde bestod i, at han offentligt havde kritiseret en artikel, som de to kvindelige forskere havde offentliggjort med titlen ”Klasseledelse – all inclusive: lærings-centreret ledelse af sanser, affekter og rytmer”.

Rømer lagde da heller ikke fingre imellem i kritikken af artiklen, hvor de to forfattere afskaffer læreren som autoritet og erstatter hende med en art terapeut, der skal åbne elevernes læringskanaler, men den »tilsvining«, han ifølge de to forfattere foretog, bestod for en stor dels vedkommende i at citere fra deres egen tekst. Som nævnt valgte universitetet heldigvis at droppe klagesagen mod Rømer.

Når den alligevel er værd at opholde sig ved, er det, fordi den berører en tendens, nemlig den managementsyge, også kaldet new public management, der ligger som et betonfundament under konkurrencestaten og langsomt, men sikkert er ved at omdanne hele den offentlige sektor til en virksomhedskultur med målbare enheder, omsætning, krav om korpsånd og en udbredt tavshedskultur som konsekvens. Det er til skade for ytringsfriheden i den offentlige sektor og for den meningsudveksling mellem staten, de offentlige institutioner og borgerne, som altid har været en forudsætning for, at den offentlige sektor kan udvikle sig til fordel for demokratiet og i sidste ende til fordel for tanken om medborgerskab.

Offentlige institutioner som universiteterne har altid været præget af en høj grad af frihed og kritisk tradition, som netop ikke begrænsede sig til de indre cirkler, men var offentligt tilgængelige. At kritisere sine forgængeres resultater ligger som en forudsætning for, at universiteter og den tilgængelige viden kan udvikle sig. Det samme kan siges om en offentlig institution som kirken. Hvor ville den være uden kirkefejder mellem missionsfolk og grundtvigianere eller mellem Johannes Sløk og K.E. Løgstrup. Men også kirken undergår i disse år samme udvikling fra en flad, folkelig og kollegial struktur til en managementledet institution.

Som det kunne læses i Jyllands-Posten sidste søndag, er præsten Søren E. Jensen blev anmeldt til sin biskop for i en polemisk prædiken at have kritiseret den del af kirken, som benytter en mere aktivistisk tilgang til gudstjenesten og forsøger at lokke folk i kirke med bl.a. spaghettigudstjenester, hvorved de efter Søren E. Jensens mening fjerner sig fra kirkens kerneydelse, højmessen. Sagen har foreløbig medført en skriftlig advarsel fra biskoppen, hvilket betyder, at præsten, hvis der igen klages over ham for ukollegialitet, kan blive indstillet til fyring.

Sagen er et åbenlyst brud med en meget lang tradition i den danske folkekirke for at have overordentligt højt til loftet i den kirkelige debat. Men den er også et åbenlyst eksempel på, at managementånden har bredt sig til folkekirken, hvor biskopperne i højere og højere grad søger at topstyre kirken – for at sikre den gode, renskurede tone, men også for som universiteterne at holde kritikken intern, så den kan fremstå som en velsmurt virksomhed i en offentlig sektor, der betragter borgerne som kunder og forbrugere.

Det er til evig skade for den åndsfrihed og de frie ånder, som er en forudsætning for en sund demokratisk udvikling.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.