Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

En tilståelsessag

Det var en sælsomt forstemmende oplevelse at se og høre justitsminister Mette Fredseriksen på et pressemøde sent torsdag eftermiddag fremlægge regeringens såkaldte handlingsplan til terrorbekæmpelse.

På baggrund af en foreløbig rapport om begivenhederne i København den 14. februar havde regeringen haft alle gode kræfter i gang for at vise handlekraft og fremlægge tiltag, som skulle kunne hindre en gentagelse, og som i tide skulle kunne standse nye versioner af den unge morder, som hele nationen jo i kraft af mediernes ulidelige kammerateri og lethed er kommet på fornavn med.

Justitsministeren redegjorde punkt for punkt, hvad regeringen vil gøre for at hindre nye terroranslag fra mennesker, der lader religiøse anfægtelser løbe af med sig, og som i deres forvirrede forestillingsverden vil skaffe orden i sagerne ved at slå flest mulige mennesker ihjel.

11 punkter var der i alt. Men som ministerens fremlæggelse skred frem, meldte sig en knugende undren, for sad hun ikke der og fremlagde én eneste stor tilståelsessag? En tilståelse af, at det danske retsvæsen, det danske fængselsvæsen, det danske politi, den danske regering og lovgivningsmagt, ja, hele det samlede danske magtapparat havde svigtet?

Var det ikke den nødvendige konklusion, som man måtte drage, når ministeren beslutsomt fremlagde initiativer, som burde have været en selvfølge?

Burde det ikke være en selvfølge, at samtlige relevante myndigheder er i tæt kontakt og orienterer hinanden, når man har at gøre med voldsmænd med tydeligt psykopatiske træk? Burde det ikke være en selvfølge, at en dommer, som skal tage stilling til en voldsmands løsladelse, er bekendt med alle sagens relevante aspekter, så han ikke kommer til at løslade en farlig mand på et utilstrækkeligt grundlag?

Burde det ikke være en selvfølge, at man i strafudmåling og straffemetode nøje skelner mellem førstegangsforbrydere, som med en passende indsats kan bringes tilbage på rette vej, og på den anden side en forhærdet forbryder med talrige domme bag sig, som tydeligt har valgt kriminaliteten som sin permanente lod i livet?

Faktisk var der ikke i den lange redegørelse et eneste punkt, som ikke for længst burde have været på plads. Derfor tog hele fremlæggelsen karakter af en fænomenal omgang varm luft og politiske hensigtserklæringer, som ethvert fornuftigt menneske måtte kunne sige sig selv for længst skulle have været implementeret i virkelighedens verden.

Efter en sådan monumental tilståelsessag er det naturlige spørgsmål, hvem der har ansvaret, for et ansvar skal naturligvis gøres gældende, når der konstateres alvorlige svigt i forvaltningen.

Men nej, ministeren ønskede ikke at placere aber – som er det politiske og forvaltningsmæssige slangudtryk for personligt ansvar.

Hun ville alene se fremad og bebudede i den anledning en række nærmere undersøgelser og analyser.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, udtrykker frygt for, at den under stor medieopmærksomhed fremlagte handlingsplan vil ende i »juristeri, udvalg og syltekrukker« uden reel handling.

Det er nok en velbegrundet frygt, for hvis den nødvendige dygtighed og ansvarlighed havde været til stede i alle de relevante instanser, havde alle handlingsplanens enkeltelementer for længst været gennemført i praksis.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: JP mener: Historisk svigt i Malmø
Truet eller ej er det yderst prisværdigt, at skuespilleren Kim Bodnia bruger sin status til at gøre verden opmærksom på det.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Le Prince est mort

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her