Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Græsk roulette

Grækerne forsømmer sjældent nogen lejlighed til at påpege, at Grækenland er ”demokratiets vugge”. Med tanke på de nuværende politiske tilstande i landet føler stadig flere sig formentligt fristet til at replicere, at grækerne synes på vej til at grave demokratiets grav.

Givet er det, at der i dagens Europa eksisterer en udtalt træthed over for det faktum, at godt 11 millioner grækere i så lang tid har kunnet fylde så meget på den politiske dagsorden for en union med over 500 millioner indbyggere.

Lad os indledningsvis konstatere, at hvis Grækenland i dag var ansøgerland til Den Europæiske Union, ville et medlemskab formentlig have lange udsigter, ligesom deltagelse i eurosamarbejdet ville være utopi.

Grækenland var ganske enkelt heldig at komme med, før EU valgte at skærpe kravene, og det er for længst dokumenteret, at grækerne kun fik lov til at skifte drakmer ud med euro efter systematisk fusk med de officielle statistikker.

At Grækenland er endt som det mest korrupte og forgældede land i EU, er dels en direkte konsekvens af euromedlemskabet og den lette adgang til at udstede statsobligationer til lave renter, dels af nogle af kontinentets mest inkompetente og uansvarlige politiske ledere.

Det sidste er blevet endnu mere udtalt efter parlamentsvalget den 25. januar, der har resulteret i en koalitionsregering af den yderste venstre- og højrefløj med nøgleministerier besat af teoretisk elitære akademikere, som er kommet til magten på løfter, der kun kan finansieres med penge stillet til rådighed af skatteyderne i andre eurolande.

Finansminister Yanis Varoufakis er en erklæret marxist og økonom med spilteori som akademisk virkefelt, der i de seneste tre årtier har boet uden for Grækenland. Under sine første ministermøder i EU har han ageret så uortodokst, at den velvilje, som almindeligvis møder en ny minister, allerede er væk. At han nu synes at bruge møderne til at afprøve sine spilteoretiske færdigheder i praksis, nærer en voksende antipati mod Grækenland, som mærkes overalt i EU.

Skatteyderne i de øvrige EU-lande har milliarder i klemme i Grækenland, men har hidtil kun mødt utaknemmelighed og narcissisme fra græsk side og må i denne uge atter være vidner til græske forsøg på at yppe kiv blandt lande, der kan være politisk uenige, men hvis samarbejde over tid har været præget af en høj grad af paneuropæisk harmoni.

At Grækenland nu endelig er blevet stillet over for et reelt ultimatum, giver håb om, at denne langtrukne politiske farce snart nærmer sig sin afslutning.

Hvis den græske regering og dens vælgere ønsker at gøre sig fri af de betingelser, der knytter sig til hjælpeprogrammet, er det blot at lade det løbe ud med månedens udgang.

Herefter må den græske stat så finansiere sig efter ringe evne, hvilket med overvejende sandsynlighed vil føre til en statsbankerot og udtræden af eurosamarbejdet.

Den form for politisk kamikaze, der synes at dominere regeringen i Athen, er begrædelig, men den er grækernes eget valg. Grækerne er Grækenlands største fjende. Derfor bør de have en længere pause fra EU, mens de finder ud af at klare sig ved egen hjælp og prøver at blive ”ydmyghedens vugge”.

I stedet bør EU investere hele sin energi i forhandlingerne med Tyrkiet om fuldgyldigt medlemskab af EU, da den store nation, som binder Europa sammen med Asien, rummer langt større positive politiske udfordringer og langsigtede økonomiske perspektiver end Grækenland.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Det handler om mere end et kram i Hørsholm
Når krammet nærmest er blevet officiel hilseform, afspejler det et samfund, hvor formløshed og forvirring er blevet gældende norm.
JP mener: Den store vælgerbestikkelse truer
Dansk politik lige nu er totalt uberegnelig. Risikoen er, at det store overbud venter i valgkampen. Det må ikke ske.
JP mener: Theresa Mays kostbare kollaps
Verdens femte største økonomi sejler som et skib uden ror, hvor kaptajnen skændes med såvel maskinrummet som passagerne plus lodser og havnemyndigheder; ja med alle.
JP mener: Orbans optræden hører ikke hjemme i EU
Ungarns regeringschef hævder, at kritikere ”fornærmer” hans land. Der er noget, han misforstår.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Det handler om mere end et kram i Hørsholm

Når krammet nærmest er blevet officiel hilseform, afspejler det et samfund, hvor formløshed og forvirring er blevet gældende norm.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.

Debat: Kina er hverken ond eller god

Hans-Henrik Holm
Vi har to verserende historier om Kina i Vesten. Den ene ser Kina som en ny truende supermagt. Den anden ser Kina som et nyt, stort marked, som vi skal erobre den størst mulige del af.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her