Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

To skridt tilbage

Dagen i dag skulle have været en festdag, men for fødvareminister Dan Jørgensen må det være en meget trist dag. Det er i dag, fødevareministeren i morgen-tv vil afsløre Danmarks nationalret.

Måske er det allerede sket, mens disse linjer læses.

I de tidlige morgen- og formiddagstimer vil nationen vide, hvad Danmarks nationalret hedder, men mens disse linjer skrives, ved vi det endnu ikke.

Hvordan kan vi så allerede nu forudse, at det vil blive en trist dag for fødevareministeren? Det kan vi, når vi ser på de otte finaleretter, som alle på nær en enkelt eller to strider imod Fødevarestyrelsens officielle kostråd, og Fødevarestyrelsen sorterer under Fødevareministeriet. Så man kan ikke sige, at de to myndigheder ligefrem understøtter hinanden.

Da Dan Jørgensen under stor iscenesættelse og svulstigt ordgyderi for et par måneder siden lancerede sin ”fødevarerevolution” med solid statslig vejledning, var formålet at øge den danske befolknings generelle sundhedstilstand. Det skulle være slut med junkfood og halvfabrikata, og især spaghetti med kødsovs blev omtalt i hånlige og nedladende vendinger som udtryk for den totale kulinariske deroute.

Fødevareministeren proklamerede selvsikkert, at vi formentlig har nogle af de bedste råvarer i verden.

Denne udtalelse vil man nok mange steder i verden med rette være ganske uenig i, men det var i hvert fald disse kvalitetsfødevarer, som kun skulle komme til ære og værdighed, og den danske befolkning skulle være bevidst om sunde fødevarer og -vaner.

De otte finalister er stegt sild, karbonader/krebinetter, brændende kærlighed, smørrebrød, stegt flæsk med persillesovs, æbleflæsk, stegt svinekotelet med stuvet hvidkål og hakkebøf med bløde løg og spejlæg.

Når man ser bort fra den stegte sild, som i det mindste imødekommer Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise fisk, så er samtlige retter så fedtholdige og kolesteroldannende, at enhver ernæringsekspert må korse sig og fortvivle. Ifølge bookmakere er det stegte flæsk med persillesovs den absolutte favorit, og det vil i ernæringshenseende være en katastrofe for ministerens madprojekt.

Men også hvis vinderen skulle blive brændende kærlighed, der som bekendt flyder i smør og fedt, æbleflæsk, som flyder i smeltet svinefedt, eller panerede karbonader, vil det ikke gavne ministerens ønske om en øget folkesundhed.

Om smørrebrød er kun at sige, at det kan være hvad som helst, blot der ligger en halv skive rugbrød nederst.

Men fortvivl ikke, nationalretten behøver på ingen måde at være udtryk for folkets vilje. Kun 63.263 personer har ulejliget sig med at deltage i afstemningen, og det er selvfølgelig på ingen måde repræsentativt. Hvis vi antager, at omkring halvdelen af stemmerne er tilfaldet vinderretten, kan vi altså konstatere, at den er valgt af mindre end 1 pct. af befolkningen.

Det er egentlig det mest opløftende ved hele dette fjollede projekt. Befolkningen ønsker ikke en statsautoriseret nationalret. Befolkningen ønsker selv at bestemme, hvad der skal stå på middagsbordet.

Når vi endelig skal imødekomme ministerens ønske om en øget folkesundhed, må vi minde om, at det i højere grad er madportionernes størrelse og antal, der er de afgørende parametre for, om der udvikles overvægt og type 2-diabetes eller ikke.

.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Et ordentligt måltid?
Forsiden lige nu
Om temaet

Når ældre ikke længere selv magter at lave mad, tager kommunerne over. Men mange ældre er undervægtige, og maden er derfor af afgørende betydning for deres livskvalitet og sundhed. Jyllands-Posten sætter i denne artikelserie fokus på den mad, vi tilbyder vores ældre.


Har du input til serien? Kontakt Nola Grace Gaardmand eller Martin Johansen.

  

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Redaktionen anbefaler
  • Kort: Her bor de ældre

    Få et overblik over, hvor der bor flest og færrest ældre. Og se, hvor antallet af ældre er steget med 43 pct. på bare fem år.

    Dagens tegning

    Den vakuumpakkede ældremad får kritik for sin kvalitet.

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her