Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Det dybe C

100 dage er gået, siden Viborgs borgmester, Søren Pape Poulsen, vågnede op som konservativ formand i København. Status er, at Det Konservative Folkeparti fortsat står til at få et dårligt folketingsvalg. Blot 5 pct. af befolkningen vil stemme på partiet, som har sat afskaffelse af topskat, en hårdere linje over for kriminelle og nedlægning af tvungne lektiecaféer i folkeskolen øverst på den politiske dagsorden.

At Pape ikke er brændt igennem mediemuren, kan forklares med, at selv om hastigheden i politik undertiden kan synes høj, så skal der trods alt mere end 100 dage til for at bygge en partiformand op til et niveau, hvor vælgerne kan være med. Søren Pape erkender selv, at han endnu har meget at lære, men det har givetvis ikke hjulpet på hans troværdighed, at han lagde ud med lige frem at kokettere med ikke at være medlem af Folketinget. Det forsøger han at blive ved næste valg, men med den aktuelle tilslutning til partiet skal meget ændres, før end Pape kan vide sig sikker på en plads i folketingssalen.

Søren Pape er langt fra den første partiformand, som har påtaget sig opgaven med at bygge partiet op. Den nyere konservative partihistorie er et studium i et parti, som ikke kan blive enig med sig selv om, hvorvidt vælgerne skal hentes i det caffe latte-segment, som trods alt ikke kan få sig selv til at stemme på De Radikale. Eller om det skal slå benhårdt på værdipolitikken og hente stemmer blandt vælgere, som sætter nationalstaten og med den Gud, konge og fædreland højt. De findes, og mange af dem kan trods alt ikke få sig selv til at stemme på Dansk Folkeparti, fordi de får en socialdemokratisk velfærdspakke med i købet.

Dilemmaet er åbentlyst: Hvis blå blok skal stå stærkt, skal der hentes vælgere over midten. Hvis De Konservative skal overleve, er der næppe tilstrækkeligt med radikale overløbere at tage af. En værdipolitisk skærpelse kommer til at koste i egne blå rækker.

Mens De Konservative vakler, har flere fremtrædende profiler, senest Lene Espersen, valgt at forlade partiet. Samme vej er vælgerne gået og det i en grad, så endnu en konkurrent til det gamle parti, Liberal Alliance, kunne vokse sig stærkt nok til at komme i Folketinget. Det dybe fald hos liste C åbner naturligt for spørgsmålet: Hvad vil partiet stille op efter næste valg? Og hvad vil Lars Løkke Rasmussen stille op, hvis det parti, som har været Venstres naturlige førstevalg, ikke kommer sig? Vil han være parat til at give De Konservative tilstrækkeligt store indrømmelser til, at partiet får markante aftryk i en regering, eller vendes blikket mod nyere partier som Dansk Folkeparti og Liberal Alliance?

Efter 100 dage kæmper Pape stadig for at slå igennem

Det Konservative Folkeparti bærer på godt og ondt på en historie, som rækker langt tilbage. Med til historien hører medansvar for mange og også for mange svære beslutninger. Det er værd at huske på og værdsætte, før partiet dømmes ude. Med til historien hører også, at De Konservative er det eneste danske parti, som har direkte kontakt til det borgerlige Europa, kristendemokraterne, som er EU’s største gruppering. Heri ligger en gevinst, som ikke kun er De Konservatives, men også Danmarks.

Folketingsvalget nærmer sig hastigt, så tiden er knap for Søren Pape. Han kan ikke blive ved med at spille rollen som jyden, der kom ind til Christiansborg og ser det hele lidt fra sidelinjen. Han er leder for et parti, som sad på statsministerposten i godt 10 år. At nå dertil igen kræver viden, hårdt arbejde og ikke mindst et solidt politisk ståsted.

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Europol-aftale holder stadig

Anders Vistisen
EU-tilhængere forsøger at miskreditere Europol-aftale og råber endnu engang ”Ulven kommer”

Blog: Grænser virker, når man håndhæver dem

Morten Uhrskov Jensen
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte.
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her