Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Det store tabu

Sommer-Danmark holdes i gang af udenlandsk arbejdskraft. Det er ved at blive en årligt tilbagevendende historie, og den bliver tilsyneladende større år for år. Hele brancher er helt afhængige af den udenlandske arbejdskraft, der er karakteriseret ved navnlig at bestride ufaglærte job inden for servicesektoren. Sæsonjob som frugt- og bærplukning er i dag næsten 100 pct. på udenlandske hænder, men hverken hotel- eller restaurationsbranchen ville have det særligt godt uden de dygtige, loyale og flittige udlændinge til at servere, gøre rent, rydde op og rede seng.

60-70.000 job – hovedparten ufaglærte – bestrides i dag af udlændinge. Hvordan det hænger sammen med en dansk arbejdsløshed, der ifølge de seneste tal fra i går midt i sommervarmen og et spirende økonomisk opsving er vokset med 8.000 til 133.000, skal man vist være socialdemokratisk politiker eller fagforeningsformand for at kunne forklare.

Hér er standardsvaret på skævvridningen sat på automatpilot: At danskerne ikke vil tage de ufaglærte job, skyldes, at lønnen er for lav. Men for et års tid siden sagde en lokal 3F-leder til denne avis, at det i dagens Danmark er umuligt at leve for en timeløn på 130 kr. – og så får alle gode ambitioner om at skaffe flere i arbejde jo hurtigt en ende.

De arbejdsgivere, som ansætter den udenlandske arbejdskraft, taler ikke sjældent om, at motivationen blandt danskere til at tage de ufaglærte job ikke er stor nok. Når de så entydigt roser udlændingenes disciplin, arbejdsmoral, humør og ansvarsbevidsthed, får i hvert fald nogle af dem også indirekte sagt nogle sandheder om nogle danskeres tilsyneladende mangel på samme.

Men fra regeringen er der kun den store tavshed at hente; ingen bud på løsninger. Problemet, der er mindst lige så moralsk som samfundsøkonomisk, er ved at blive det store tabu, som alle véd findes, men ingen rigtig vil eller tør røre ved. Det er simpelt hen for ubehageligt at skulle ind i en debat om, hvorfor ikke flere af disse job besættes af ledige, fuldt arbejdsdygtige danskere.

Tendensen til at ansætte velmotiveret udenlandsk arbejdskraft i stedet for at forsøge også at lokke danskere til er nu så udtalt, at jobbene slet ikke bliver slået op. Arbejdsgiverne er så tilfredse med deres udenlandske ansatte, at de på deres glatte ansigt lader ubesatte stillinger besætte af venner og bekendte. Det er en tillidserklæring, der tjener den udenlandske arbejdskraft til ære, men det udstiller samtidig den manglende tro på, at dansk arbejdskraft vil være lige så kvalificeret. Der er bestemt god grund til at være påpasselig med ikke at generalisere, men tallenes tale er faktisk entydig.

Forløjetheden udstilles nådesløst af den kendsgerning, at den særlige nye hotline, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen fik installeret, sidst emnet var aktuelt, slet ingen henvendelser om sæsonjob har fået.

Det giver ingen mening pr. refleks at afvise, at der kan tænkes at være en sammenhæng mellem overførselsindkomsternes størrelse og mangelen på tilskyndelse til at tage et ufaglært job. For alt for mange i dagens Danmark kan det ikke betale sig at tage et job. Det er ofte dokumenteret. På den baggrund er det simpel ansvarsforflygtigelse ikke at ville tage den debat og i stedet bare over én kam beskylde arbejdsgiverne for at være løntrykkere og kun ude efter billig arbejdskraft.

Ingen i det officielle Danmark vil tale om disse forhold. Men problemet går ikke væk, bare fordi man lukker øjnene, tværtimod. Det store tabu må på dagsordenen.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.