Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

JP-leder: Massakre på boligejere

En socialdemokratisk grød af klassisk tilsnit er, hvad der venter danskerne, hvis et flertal i Folketinget vælger at gennemføre en skattereform på basis af de forslag, som Skattekommissionen tilsyneladende lægger op til.

Artiklens øverste billede

Indkomstskatterne vil blive lettet i såvel top som bund, men Skattekommissionen lægger op til en ny massakre på boligejerne og de allerede nødlidende dagblade.

Efter planen offentliggør Skattekommissionen først sin betænkning tirsdag den 2. februar, men i torsdagens udgave af dagbladet Børsen offentliggøres hovedlinierne i det, der bliver forårets vigtigste debatemne på Christiansborg og i befolkningen.

Patologisk misundelse

Helt ude af trit med Danmarks akutte behov vil Skattekommissionen kun foretage kosmetiske ændringer af topskatten. Marginalskatten vil blive sænket til 54 pct., idet mellemskatten foreslås afskaffet, men grænsen for, hvornår der skal betales topskat, hæves kun mikroskopisk med 36.000 kr. til 347.200 kr., og selve topskatten skal kun sænkes med 1,5 pct.

Dermed ønsker Skattekommissionen at cementere den nærmest patologiske misundelse, som i årtier har været selve fundamentet under verdens højeste skattetryk.

Regningen skal betales af almindelige boligejerne og andre med gæld, idet rentefradraget skal sænkes fra 33 til 25 pct. Samme nedsættelse skal gælde for kørselsfradrag, fagforeningskontingent, A-kasse og efterlønsbidrag.

Heldigvis har dagens reaktioner fra Christiansborg været en afvisning af at lægge ejerboligen for had ved at udhule værdien af rentefradraget. Forhåbentlig kan befolkningen regne med, at disse udmeldinger er bindende løfter.

Miljøbevidsthed belønnes ikke

Statsministeren har for længst ladet forstå, at skattereformen bliver ensbetydende med endnu højere energi- og ressourceafgifter, uagtet at mange danske familier ikke kan isolere deres huse mere, bruge mindre vand eller installere flere sparepærer.

Mange ville givet gerne skifte til en bil med væsentligt bedre brændstoføkonomi, men med verdens mest absurde bilbeskatning kombineret med en global kreditkrise og en verdensøkonomisk recession lader det sig ikke gøre.

Derfor vil højere energi- og ressourceafgifter ikke være andet end en benhård straf af allerede udvist omhu og miljøbevidsthed.

Tåbeligt momsforslag

Helt ude i tåbelighedens tåger er Skattekommissionens forslag om at fjerne dagbladenes momsfritagelse, der har eksisteret siden 1960’erne ud fra et politisk ønske om, at det frie ord skal være skattefrit.

Dagbladene lider under et dramatisk fald i annonceindtægterne, og da Folketinget netop har besluttet at indføre tvangsbetaling til TV2 samt hælde nye millioner i DR, vil den ultimative hån være at lægge moms på dagbladene, da konsekvensen uundgåeligt bliver avislukninger og jobmassakrer.

Danmark står med de alvorligste økonomiske udfordringer i nyere tid, hvilket gør såvel penge- som finanspolitiske stimuli yderst nødvendige.

Væk med top- og mellemskat

Nok er nogle skatteændringer trådt i kraft ved årsskiftet, lige som titusinder af offentligt ansatte fra april vil begynde at få de store lønstigninger, der blev resultatet af overenskomstforhandlingerne i fjor.

Der er tale om tiltag i den rigtige retning, men langt fra tilstrækkeligt til at afværge en dyb recession. Derfor kommer Skattekommissionens udspil på det rigtige tidspunkt, men bestemt ikke med forstandige forslag.

Regeringen har i situationen kun ét at gøre:

  • Fjern mellemskatten.
  • Fjern topskatten.

Hold fingrene fra boligejerne og sats på, at dynamiske effekter vil føre til, at statskassen inden for en kort årrække vil se pengene strømme tilbage i form af merbeskæftigelse, øget produktivitet og større forbrug.

At ophøje Skattekommissionens forslag til lov, vil være økonomisk gravlægning af et allerede recessionsplaget Danmark.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen