Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder: Misundelsesskat

Misundelse har i årtier været selve drivkraften i dansk skattepolitik. Resultatet er et skattesystem så uigennemskueligt, at selv talknusere har svært ved at beregne de personlige konsekvenser i landet med verdens højeste skattetryk.

Med livsvilje og ukuelig optimisme har de fleste danskere valgt at sætte sig ud over skiftende folketingsflertals usvækkede vilje til at brandskatte borgerne for at kunne holde verdens største offentlige sektor på permanent fedekur.

Nogle knokler hele arbejdslivet med det endemål at slå sig ned i det sydlige Europa og der nyde et velfortjent otium som kompensation for årene i Danmark, da de i regn, sne, blæst og vintermørke stred sig på arbejde og herigennem bidrog til at gøre deres fædreland til et af verdens rigeste.

Disse velfærdssamfundets skaffedyr har endda følt et så stort ansvar for at tage vare på eget liv, at de har indbetalt på pensionsordninger, der skulle sikre en tryg alderdom under de himmelstrøg, hvor de har set frem til at nyde den.

For tusinder af danskere ligger drømmen i ruiner, efter at skatteminister Kristian Jensen med bemyndigelse fra et flertal i Folketinget fra årsskiftet har opsagt dobbeltbeskatningsaftalen med bl.a. Frankrig. Resultatet er, at danskere nu risikerer at skulle betale skat i både Danmark og Frankrig af udbetalingerne fra deres pensionsordninger.

Regeringen mener sig berettiget til skatteindtægten fra pensionsordninger, hvor der har været fradrag for indbetalingerne, og Frankrig mener sig berettiget til skatteindtægten fra de samme pensionsordninger til gengæld for de offentlige serviceydelser, som danskere, der bor i Frankrig, har adgang til. Konsekvensen er, præcis som ønsket af Kristian Jensen, at det bliver økonomisk umuligt for danskere at nyde deres livs efterår i Frankrig.

Sjældent har den totalitære mentalitet i dansk skattepolitik vist sit ansigt så fælt som i dette tilfælde. Danskerne kan bosætte sig, hvor de vil, så længe Danmark bevarer den uindskrænkede ret til at brandskatte dem hele livet.

Hvis Kristian Jensen havde været et redeligt menneske, ville han aldrig have søgt en bemyndigelse med så destruktive tilbagevirkende konsekvenser for livskvaliteten hos de danskere, der har disponeret i tillid til gældende regler og valgt at nyde deres otium i Frankrig.

Her er tale om ganske almindelige mennesker, der har troet på Kristian Jensen, når han har betegnet sig selv som liberal og frihedselskende.

Et helt almindeligt dansk ægtepar, en pædagog og en politibetjent, der som omtalt i avisen i går har haft et langt arbejdsliv i den offentlige sektors forreste geled, hvor det som oftest gør mest ondt, fjernt fra ministerlivet med alle dets goder, må se sin verden bryde sammen.

Uforvarende. Uforskyldt. Urimeligt. Uanstændigt.

Kristian Jensen kunne have valgt en fremgangsmåde, der ikke ramte danskere, der allerede bor i Frankrig, eller som har truffet praktiske dispositioner med henblik på at bosætte sig i Frankrig, herunder købt fast ejendom.

Sådan ville en anstændig skatteminister have handlet.

Tværtimod har Kristian Jensen gjort et dybt knæfald for janteloven og dermed leveret endnu et eklatant eksempel på den misundelsesbårne skattepolitik, der gennem årtier har udviklet sig til det åg, som danskerne træller under.

Farvel til friheden. Farvel til liberalismen. Farvel til det menneskelige hensyn. Velkommen til stavnsbåndet.

Sådan er det borgerlige skatteansigt anno 2009.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.