Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder: ”Uvildig”

DANMARKS RADIO - bakket op af oppositionen i Folketinget - kræver en undersøgelse af CIA's eventuelle overflyvninger af dansk luftrum efter en DR-udsendelse forleden. Ja, ikke nok med det. Man kræver en ”uvildig” undersøgelse.DR stiller i den forbindelse gerne om til det demokratiske fyrtårn, den tidligere topkommunist Frank Aaen, der frembærer forlangendet med betydelig indignation. Ikke et øje er tørt.Alle véd ganske vist, at USA aldrig vil linde på låget til følsomme efterretningsanliggender. Danmark er en del af krigen mod terror og helt afhængig af et velfungerende efterretningssamarbejde med USA. På den måde minder kravet om samme Frank Aaens krav i 1988 om, at amerikanske krigsskibe skulle afsløre, om de havde atomvåben om bord, når de gæstede danske havne. Det førte som bekendt til NATO-valget i maj 1988 og fodnoteperiodens endeligt.I de senere år har samarbejdet med CIA været af betydelig nytteværdi for Danmark ved afværgelse af diverse terrorangreb. Men en undersøgelse - ”uvildig” - skal der til. Det manglede bare.Det er den underliggende tone, som er interessant. En undersøgelse i sig selv er ikke nok. Den skal være ”uvildig”.Vi ved jo alle, at Danmark er en bananrepublik. Noget så ordinært som en undersøgelse vil naturligvis blive manipuleret og fordrejet af myndigheder og embedsværk for at gavne regeringen og føre Folketinget bag lyset.Lever vi på samme planet? Og hvor er Danmarks Radios kritiske sans i denne sag - ud over i lommen på Enhedslistens Frank Aaen?

Senest, der blev gennemført en ”uvildig” undersøgelse, var, da kritikken af den omstridte DR-film ”Den hemmelige krig” rullede. Det arbejde endte planmæssigt - i DR's og undersøgelsesholdets egen versionering - med en frikendelse, selv om rapporten faktisk også indeholdt mange relevante kritikpunkter.Undersøgelsen blev foretaget af et hold ”eksperter” under ledelse af daværende prorektor Mette Bock. Hun blev kort efter udnævnt til direktionsmedlem i DR. Måske der kunne være behov for en undersøgelse af en eventuel sammenhæng. Uvildig, naturligvis.Andre læser

Mest læste

Del artiklen