Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder: Israels svigt

SKULLE NOGEN have været i tvivl om, at den israelske hærs indtog i Libanon for snart et par år siden var en nærmest katastrofal fiasko, fejes intet ind under gulvtæppet i rapporten om de triste begivenheder, som en undersøgelsesgruppe under ledelse af en pensioneret dommer netop har lagt frem for den israelske offentlighed.

Her lægges ikke fingre imellem i konklusionerne omkring de enkeltproblemer, som har været til kritisk vurdering.

I betragtning af at den israelske hær siden Junikrigen i 1967 har haft ubestridt ry for at være Mellemøstens stærkeste, rammer de kritiske konklusioner særligt hårdt og vil derfor også være særligt velegnede til at skabe den nødvendige eftertanke. Da hærens troværdighed led et alvorligt knæk efter den mislykkede invasion i Libanon, har rapporten den praktiske funktion at blotlægge behovet for forbedringer, hvis det da for nationens skyld ikke allerede er sket. Ud over selvfølgelig at placere ansvar. Uden hærens afskrækkende effekt risikerer Israel i værste fald at sætte den nødvendige respekt over styr.Når man i rapporten gentagne gange møder hårdtslående ord som ”mislykket”, ”fejlslagen” og ”mangelfuld” om de politiske og militære ledelses- og beslutningsprocesser under den 34 dage lange krig, og soldaterne kunne vende hjem med gruopvækkende historier om manglende udstyr og forsyninger, om uklarhed i ordrerne og strategier baseret på forældede efterretningsinformationer, har soldaterne utvivlsomt haft de dårligst mulige betingelser. En gentagelse er ikke ønskelig.Den israelske hær er kendt for sine resolutte og konsekvente reaktioner. I dette tilfælde var det svaret på hizbollahstyrkers bortførelse af to soldater fra en israelsk grænsepatrulje. Nu taler rapporten sit eget sprog om, at der ganske vist skal træffes beslutninger, men med et overblik, der sikrer, at de ikke får uovervejede virkninger.Hizbollah har for længst fastslået, at Israel i denne strid fejlede afgørende i at nå sine mål, men det hører med, at det ikke blot var beboerne i de grænsenære kibbutzer, som kom i de fjendtlige raketters skudlinje. Faktisk bidrog Israels nederlag til en væsentlig styrkelse af Hizbollahs omdømme i regionen, hvorved Libanons i forvejen skrøbelige demokrati kom i endnu større fare. Forhåbningerne om at give Hizbollah en alvorlig lærestreg ved en lynaktion led et alvorligt nederlag.Da demokratiet i almindelighed har ringe kår i denne region - i det omfang, det overhovedet findes - er det derfor midt i rapportens alvorlige kritik et lyspunkt, at de alvorlige fejlgreb af Israels politiske og militære ledelse kan drøftes på god demokratisk vis, og at landets borgere således også kan give deres besyv med, hvis det bliver nødvendigt.Med alle de fortsat uløste problemer omkring Israels grænser bør der ikke herske tvivl om, at landet er i stand til at forsvare sig effektivt og omgående vil svare effektivt igen, hvis det bliver angrebet.Premierminister Ehud Olmert er den sidste, der er tilbage på sin post af den øverste ledelse, der havde ansvaret for det uheldige felttog mod Hizbollah.I de politiske meningsmålinger kræver et flertal hans afgang som premierminister, men hans vigtigste koalitionspartner, Arbejderpartiet, vil ikke vælte regeringen. Lederen, Ehud Barak, vil efter nærmere vurdering af rapportens indhold overveje, om partiet eventuelt skal forlade regeringen.

Tiden må vise, om rapporten fælder Ehud Olmert, men Israel har mindst af alt brug for en ny regeringskrise på et tidspunkt, da uroen på Gaza-flanken igen er blusset op, og drøftelserne med palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, som led i de fornyede fredsbestræbelser er i gang.Begge dele kan pludselig kræve beslutningsdygtighed, og i givet fald skulle Israel nødigt optræde som sin egen værste fjende på grund af alvorlige interne politiske stridigheder.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen