Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder: For uambitiøst

PERIODEN FOR udbetaling af supplerende dagpenge skal ifølge beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen halveres - fra 52 uger til 26.

I en tid med stor mangel på arbejdskraft er det uhensigtsmæssigt at have regler, som ikke tilskynder delvist ledige til at komme på fuld tid og måske heller ikke arbejdsgivere til at tilpasse virksomheden mulighederne, fordi den supplerende støtte fungerer som en form for erhvervsstøtte.

Alt for mange har indrettet sig på at leve af permanent deltidsarbejde og supplerende offentlig forsørgelse. De er reelt ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, når de ikke søger job, og en sådan uhellig alliance mellem ansatte og arbejdsgivere bør standses omgående. Spørgsmålet er imidlertid, om en halvering af udbetalingstiden er nok, og om ministeren dermed er for flink.

De eksisterende dagpengeregler blev udformet for mange år siden, da ledigheden var katastrofal, og det har naturligvis smittet kraftigt af på udformningen. Skulle man begynde forfra i dag, ville det være naturligt at udforme reglerne så stramt som overhovedet muligt. Derfor bør grænsen snarere sættes til de 13 uger, som Dansk Industri i går foreslog, af hensyn til størst mulig effekt af de øjeblikkelige bestræbelser, ligesom dagpengeregler i almindelighed burde skærpes ganske betydeligt.

Når samfundet for tiden mister velstand og velfærd, hver gang et firma må sige nej til en ordre, er der grund til at tage hårdt fat for også at påvirke de 32.000 personer, som for tiden er på supplerende dagpenge. Jo lavere løngruppe, des hyppigere er tendensen til at være på supplerende dagpenge, og det er bemærkelsesværdigt, at antallet på fast supplerende dagpenge ligefrem er steget, mens ledigheden er faldet.

Det må også skabe særlig eftertanke, at den offentlige sektor ligger i toppen, hvad deltidsarbejde angår, og især sektorerne for undervisning og socialvæsen. Det er altså ikke blot i de private erhverv, der eksisterer en slendrian, som fastholder status quo, og derfor må den offentlige sektor selvfølgelig også bearbejdes, da der er udsigt til, at netop den sektor kommer til at mangle folk om nogle år.

De 2.200 personer ekstra på helårsbasis, som effekten forventes at blive, er naturligvis bedre end ingenting, ligesom de 4.000, der ventes at blive den varige effekt af et skattenedslag på 100.000 kr. til 64-årige, og de 1.400, som øget skattefrit beløb for studerende på videregående uddannelser vil give.

For studerende er der ikke så meget at betænke sig på, hvis de ellers kan overkomme mere arbejde, men hvordan med de 64-årige, der står over for at forlade arbejdsmarkedet?

Regeringen satser med et skattenedslag på 100.000 kr. for at få dem til at fortsætte. Det lyder tillokkende, og det kan undre, at nyslåede pensionister med mod på og lyst til at tage nogle år ekstra ikke betænkes på samme måde.

Altså hvis de ellers ikke samtidig mister deres faglige rettigheder bl.a. til understøttelse ved ledighed og sygdom og til at indbetale på pensionsordninger, mens de fortsat opkræves for arbejdsmarkedsbidrag, som altså i dag er betingelsen for at give samfundet en ekstra hånd.

Der er ikke noget at sige til, at nogle vil føle usikkerheden større end fordelene, hvorved den forventede effekt forringes.

Regeringen forsøger også at påvirke førtidspensionister til at tage en tørn. Tilbage er så en tung og stor reserve af kontanthjælpsmodtagere, som skal være til rådighed for arbejdsmarkedet. Der kan ikke gøres nok for at påvirke dem, også selv om det kræver omskoling. Da den manglende arbejdskraft også ad åre skal hentes i udlandet, kan ministerens tiltag ikke blive ambitiøse nok.

Gårsdagens udspil har en samlet effekt på 8.000-9.000 personer, når den er slået igennem om fem år. Mange flere burde kunne komme i arbejde.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.