Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Når politikerne skyder alt for hurtigt fra hoften

Ikke mindst på indvandrerområdet knopskyder velfærdsstaten med flere og flere regler, som underløber det liberale samfund.

Der præsteres mange krumspring på velfærdssamfundets overdrev for at drive integrationen fremad. Hvad der ofte er udtænkt i bedste mening, ender ikke sjældent som en bureaukratisk farce med den eneste dokumentérbare konsekvens, at skatteyderne får lov at betale.

Seneste eksempel er oprettelsen af tvungne dagtilbud for små børn i udsatte boligområder. Hvis forældrene ikke har indskrevet deres étårige børn i vuggestue, skal de i et såkaldt obligatorisk læringstilbud, der foruden indføring i det danske sprog skal lære børnene om danske traditioner.

Fint og ideelt, men her to år senere kan regnestykket gøres op. Kun 64 børn har indgået i ordningen, som det har kostet kommunerne store anstrengelser og udgifter at etablere. Alligevel kan den ikke siges at være en decideret fiasko. Den har tilsyneladende fået flere indvandrerforældre til at sende deres børn i de helt almindelige daginstitutioner, og dét er jo entydigt godt. Ærgerligt er det blot, at myndighederne åbenbart skal true med pisk, når nu guleroden er så let at få øje på – at børnene selvfølgelig skal i daginstitution som en oplagt forberedelse til det danske samfund.

Kampen om tv-tiden bliver stadigt hårdere, og den politiker, der hurtigst melder sig med krav om det ene og andet, har størst chance for at trænge igennem.

Bag mange af disse udspil, som politikerne med en flot håndbevægelse sætter i søen, ligger alt for ofte et behov for bare at vise handlekraft, også ved måske marginale problemstillinger. Kampen om tv-tiden bliver stadigt hårdere, og den politiker, der hurtigst melder sig med krav om det ene og andet, har størst chance for at trænge igennem. Mange gange er motivet naturligvis det bedste og som i tilfældet med de særlige pladser i daginstitutionerne bestemt også ganske velbegrundet. Men alt for mange politiske initiativer er alene båret af et ønske om at profilere sig offentligt. Regningen taler vi slet ikke om. Den betales som bekendt altid med andre folks penge.

På udlændingeområdet er detailstyringen særligt udtalt. Junglen af særregler er efterhånden uoverskuelig, men igen: Mange kan være velbegrundede. Kommunerne melder om indvandrerforældre, der hellere vil trækkes i børneydelsen end sende deres børn i daginstitution. Hvordan skal disse børn nogensinde komme ud af den kulturelle ghetto og ind i det rigtige Danmark? På samme måde med offensiven mod den sociale kontrol, der holder indvandrerkvinder ude af arbejdsmarkedet og piger ude af sociale fællesskaber. Isoleret set kan alle disse regler virke rigtige, men de repræsenterer også en bureaukratisk knopskydning på velfærdssamfundet, som politikerne er nødt til at have øje for.

Værst er helt grundlæggende, at et liberalt samfund som det danske som svar på den ikkevestlige indvandring må tage stadigt flere illiberale metoder i brug for at forsvare liberaliteten. Dét burde faktisk optage politikerne meget mere.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.