Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

SDU’s tilslutning til FN’s verdensmål er en bevægelse væk fra det, et universitet skal være

Det er mildt sagt tankevækkende og dybt bekymrende, at Danmarks tredjestørste universitet har tilsluttet sig FN’s 17 verdensmål

De Forenede Nationer, FN, formulerede i 2015 sine 17 verdensmål. En ambition på klodens vegne om at skabe en mere bæredygtig verden og en forpligtelse for FN’s 193 medlemslande til bl.a. at afskaffe sult i verden, reducere ulighed, sikre god uddannelse, bedre sundhed, anstændige job og bæredygtig økonomisk vækst. Fred og sikkerhed er naturligvis også med ligesom stærke internationale partnerskaber. Der er som sagt 17 verdensmål og 169 delmål, som er baseret på den tanke, at det kræver en global indsats, hvis der skal skabes en bedre verden. Det er vel hele FN’s eksistensgrundlag og i den forstand fornuftigt, sympatisk og helt efter bogen.

Derfor er der ikke noget at sige til – ja, det er vel en forpligtelse – at medlemslandene har tilsluttet sig målene, og at man ser alt fra politikere til det globale erhvervslivs topledere med det lille, runde og farverige FN-symbol for verdensmålene i blazerens revers eller på kjolen, når de optræder her og der. For hvem vil ikke gerne tilslutte sig en ambitiøs målsætning om at skabe en bedre og mere bæredygtig verden? Ræk venligst hånden op.

Et universitet, som ukritisk tilslutter sig en ”sandhed”, er ikke længere et universitet, men på vej til at blive noget andet – et konsulenthus eller en politisk aktør, der tilrettelægger sine initiativer efter de politiske og økonomiske vinde.​

Men ét er politik og global enighed om smukke tanker, noget andet er kritisk offentlighed. For ligegyldig hvor sympatiske de 17 verdensmål er, så skal de også kunne udsættes for kritisk granskning og kølig, saglig analyse, ligesom det – i øvrigt uden sammenligning – gør sig gældende for klimadebatten og den vedtagne sandhed om årsagerne til den globale opvarmning.

Det, der har gjort den vestlige verden til det, den er, nemlig en verden, der tankemæssigt indtil videre er resten af verden overlegen økonomisk, kulturelt, politisk og socialt, er, at vi siden Renæssancen har haft en offentlighed, der i kritisk dialog med sig selv og sin tid konstant har turdet sætte spørgsmålstegn ved vedtagne sandheder og udfordret troen på bjerget. Det har ført os fremad, skabt udvikling, nye erkendelser, intellektuel og teknologisk udvikling. I nyere tid har det ikke mindst været båret af kritiske medier og en universitetsverden, hvor man med udgangspunkt i både den germanske og angelsaksiske tradition for uafhængige og frie forskningsinstitutioner har betragtet det som en dyd at være et korrektiv til de samfund, man er en del af. Derfor er det for at sige det mildt både tankevækkende og dybt bekymrende, at Danmarks tredjestørste universitet, Syddansk Universitet, SDU, har tilsluttet sig FN’s 17 verdensmål og decideret meddelt, at man vil tilrettelægge forskning, undervisning og uddannelse efter dem og bl.a. oprette 17 nye masteruddannelser efter verdensmålene.

Man kan stemple det som politisk korrekt leflen for tidsånden. Men det er mere end det, for det kan også ses som et lille symbol på et vestligt forfald, hvor vi er ved at give køb på de idealer, som har skabt en pluralistisk og mangfoldig kultur, der har drevet os fremad i århundreder og givet os en fordel i forhold til resten af verden, netop fordi bl.a. universiteterne som kritiske videnscentre har ført politisk uafhængig forskning og kritik af den politiske og historiske virkelighed. Et brud med det er et brud med en meget lang tradition. For et universitet, som ukritisk tilslutter sig en ”sandhed”, er ikke længere et universitet, men på vej til at blive noget andet – et konsulenthus eller en politisk aktør, der tilrettelægger sine initiativer efter de politiske og økonomiske vinde.

Derfor er SDU’s initiativ ikke et uskyldigt forsøg på at tilpasse sig tiden, men en manøvre væk fra alt det, som et universitet i den vestlige forståelse skal være: uafhængigt og kritisk.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.