Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Den sunde fornuft sejrer

Når nu de danske politikere ikke har villet, er det befriende, at Vattenfall har lyttet til borgerne og den sunde fornuft.

Om end det ofte kan synes sådan, bør det aldrig være forgæves at appellere til den sunde fornuft. Derfor kan man langs den jyske vestkyst, om vinden tillader det, høre lettelsens suk ved nyheden om, at de planlagte, meget store kystnære vindmøller nu vil blive flyttet længere ud på havet.

Bag de to vindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord står den statsejede svenske energikoncern Vattenfall, der har lyttet til måneders og års kritik og på den baggrund truffet den skelsættende beslutning.

Så meget mere grund er der til at anerkende, at vindmøllerne langs kyststrækningerne Søndervig-Hvide Sande og Thyborøn-Harboøre-Ferring nu flyttes, da det store energipolitiske flertal i Folketinget gennem hele processen ikke har udvist andet end dyb foragt over for beboere, sommerhusejere, turistorganisationer og andre, der har forholdt sig kritisk til at plastre dele af Vestkysten til med vindmøller.

Fra første færd har det været absurd at iagttage, hvordan Folketinget på den ene side mener, at de danske kyststrækninger, der frekventeres af flest turister, rummer så store naturværdier, at det hverken kan tillades at opstille bænke endsige en iskiosk, mens det omvendt anses for en selvfølge, at der opstilles vindmøller med en rotordiameter på 167 meter eller halvanden gange længden på en fodboldbane.

Eftersom vindmøller bliver stedse større, skal de opstilles så langt væk fra mennesker som overhovedet muligt.

Det faktum, at danskerne generelt støtter omstillingen til vedvarende energi, er i denne sag ikke bare blevet brugt, men også politisk misbrugt. Åbenbart har det været fuldstændig ligegyldigt, at udsigten fra kysten ikke længere skulle være over det, der for øjet og sindet ligner et uendeligt hav, men i stedet være til kæmpevindmøllerne tæt på kysten – ikke blot om dagen, men også om natten på grund af lysmarkeringerne på møllerne.

Selvsagt er det ikke uproblematisk at flytte møllerne længere til havs. Vattenfall oplyser, at det vil koste et trecifret millionbeløb. Hvis det får rentabiliteten i Vesterhav Nord og Syd til at skride, må den nye klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, træde i karakter og få løst den udfordring. Når Vattenfall tager de hensyn, som et flertal i Folketinget ikke har villet, er et mindstemål af anstændighed at sikre økonomien bag projekterne.

Ikke nok med det – vindmøllerne i Vesterhav Nord og Syd kan med fordel flyttes endnu længere væk fra kysten end det reviderede tilbud fra Vattenfall.

Igen må den nye minister træde til. Hvis han ikke viser beredvillighed til at komme såvel Vattenfall som interessenterne langs Vestkysten i møde, ved danskerne, hvad der kan vente af klima- og energipolitiske overgreb under statsminister Mette Frederiksens regering.

Eftersom den nye regering vil, at Danmark om bare 10 år har reduceret udledning af CO₂ med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, må det antages, at der skal etableres endnu flere vindmølleparker, da hverken regeringen eller det energipolitiske flertal i Folketinget synes at mene, at andre former for vedvarende energiteknologier bør nyde fremme.

I så fald er det nødvendigt at påpege, at eftersom vindmøller bliver stedse større, skal de opstilles så langt væk fra mennesker som overhovedet muligt.

Når Dan Jørgensen nu forhåbentlig af egen drift går i dialog med Vattenfall, vil han utvivlsomt vide at takke det svenske statsselskab for forstandigt at gøre, hvad danske politikere hidtil ikke har villet: at lytte opmærksomt til den almindelige sunde fornuft.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.