Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Henrik Sass Larsen er Danmarks største sofapolitiker

Henrik Sass Larsen tør ikke møde sin primære politiske modstander.

Et skældsord ved alle valg er ”sofavælger”, da den fremherskende opfattelse synes at være, at det er en demokratisk pligt for enhver borger at afgive stemme ved alle valg.

Derimod er det endnu ikke et skældsord at være ”sofapolitiker” – altså opstillet til et valg uden at føre valgkamp eller fortælle vælgerne, hvad man politisk står for.

Intet parti har sofapolitikere i tilnærmelsesvist samme omfang som Socialdemokratiet. Ikke fordi partiets kandidater ønsker at holde sig på afstand af vælgerne, men fordi partiledelsen i skikkelse af gruppeformand Henrik Sass Larsen i en e-mail til alle folketingsmedlemmer har dikteret, at »alle pressehenvendelser skal koordineres med Christiansborg«.

»Det vil sige, at man ikke udtaler sig – heller ikke på eget ordførerområde – medmindre det er aftalt med Christiansborg forinden,« lyder det socialdemokratiske dekret.

Taktikken er mere end let at gennemskue. Socialdemokratiets ledelse er i slutfasen af valgkampen rystende bange for ytringer, der kan sætte forspringet i meningsmålingerne over styr. Det er så vigtigt at komme til magten for enhver pris, at den åbenlyse mistillid til folketingsmedlemmerne er en pris, som man gerne betaler. Nu skulle man så tro, at Socialdemokratiets ledelse, der vel må antages at have blot en svag fornemmelse af, hvad partiet vil med magten, ville føre en yderst aktiv valgkamp, men nej. Gruppeformand Sass Larsen, der hævdes at kandidere til posten som finansminister i en S-ledet regering, har skjult sig for offentligheden.

Man kan anføre, at folk bare kan lade være med at stemme på Henrik Sass Larsen og Socialdemokraterne. Faktisk er det et fremragende råd.

Man skulle ellers tro, at han ville investere al sin energi i at konfrontere den siddende finansminister, Kristian Jensen, i debatter og dueller. Men Henrik Sass Larsen tør ikke møde sin primære politiske modstander.

Kristian Jensen har i den forløbne del af valgkampen deltaget i 84 debatter, virksomhedsbesøg og vælgermøder, mens det for Henrik Sass Larsens vedkommende i skrivende stund er blevet til tre – siger og skriver tre, hvilket gør ham til Danmarks ubestridt største sofapolitiker.

Uvægerligt rejser det spørgsmålet om, hvorvidt Danmark kan have en finansminister eller for dens sags skyld bare en minister, der viser en så afgrundsdyb foragt for vælgerne og for den demokratiske proces, som en valgkamp er. Ingen kan bebrejde de vælgere, der måtte sidde tilbage med opfattelsen af, at Henrik Sass Larsen i sin autokratisk arrogante stil mener sig så sikker på genvalg og ministerbil, at han kan være bedøvende ligeglad med vælgerne.

Ved folketingsvalget for fire år siden fik Henrik Sass Larsen 13.474 personlige stemmer. Hvis nogen denne gang stemmer personligt på ham, blåstempler de en adfærd så demokratifjendsk, som den næsten kan være.

Socialdemokratiet har ved dette folketingsvalg krampagtigt gjort alt for ikke at fortælle vælgerne, hvad partiet vil. Det er patetisk. Konsekvensen af denne fremfærd er, at danskerne ikke aner, hvad der venter dem, hvis statsministeren om en uge hedder Mette Frederiksen.

I annoncer med en smilende Mette Frederiksen kan vi ellers læse: »Visioner er ikke nok, der skal handling og lederskab til.« Hvilke visioner? Hvilke handlinger? Hvilket lederskab? Er det en vision at censurere folketingsmedlemmer? Er det handling, at Henrik Sass Larsen er sofapolitiker? Er det socialdemokratisk lederskab anno 2019?

Man kan anføre, at folk bare kan lade være med at stemme på Henrik Sass Larsen og Socialdemokraterne.

Faktisk er det et fremragende råd.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.