Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

S vil kun magt for magtens skyld

Folkestemningen bliver målt og vejet, og designerne i partikontoret er nået frem til, at der kan være stemmer at hente på at »spilde penge« og give »skattelettelse til de rigeste«.

Moderne socialdemokrater kan være tankevækkende sensible, hvilket stilles til skue i et indlæg fra folketingsmedlem Peter Hummelgaard Thomsen.

Anledningen er en ledende artikel i avisen den 19. december, hvori vi behandlede de væsentligste forskelle i de skatteudspil, som henholdsvis Socialdemokratiet og De Konservative netop havde præsenteret.

Hvor De Konservatives udspil er udtryk for partiets mangeårige skattepolitiske linje, er Socialdemokratiets designet til populært sagt at ramme »de rige svin«, og den udlægning bryder Peter Hummelgaard sig tydeligvis ikke om.

Når to partiers skatteudspil skal kondenseres i én ledende artikel, bliver detaljeringsgraden nødvendigvis ikke, som Peter Hummelgaard kunne ønske sig.

Måske derfor betegner han det som værende »i strid med sandheden«, at vi mener, at hans parti de facto vil tvinge virksomhederne til at indføre fondseje. Socialdemokratiet vil hæve arveafgiften fra 15 til 30 pct. på formuer over 3 mio. kr. samt fjerne den mere lempelige beskatning af virksomhedsarvinger. I stedet skal det være skattefrit at overdrage sin virksomhed til en fond. For ejerne af mange små og mellemstore virksomheder vil fondseje være den eneste realistiske mulighed, da en arveafgift på 30 pct. kan vise sig ubetalelig uden enten at skulle dræne virksomheden for kapital eller at måtte gældsfinansiere arveafgiften.

»Kun på den del af formuen, der overstiger 3 mio. kr., vil skatten blive hævet fra 15 til 30 pct., men selv det efterlader altså fortsat 70 pct. til arvingerne,« skriver Hummelgaard.

Fortsat 70 pct. … af penge, der allerede er betalt skat af, og som oftest består af fast ejendom og/eller en virksomhed.

Skidt med ideologi og principper – det gælder magten for magtens skyld uden at have noget substantielt på hjerte.

Hvor tilbagerulningen af den mere lempelige beskatning af virksomhedsarvinger skal indbringe »op til 1 mia. kr.« og altså direkte rammer de små og mellemstore virksomheder, der er samfundets jobskabelsesmotorer, ventes omlægningen af arveafgiften kun at indbringe sølle 100 mio. kr. Så stor ståhej for så lidt kan kun begrundes med misundelse.

I det hele taget er det svært at få hold på Socialdemokratiets skattepolitik. Tag f.eks. boligjobordningen – nok bedre kendt som ”håndværkerfradraget”, der af regeringen og Dansk Folkeparti blev gjort permanent i forbindelse med finansloven for 2017. Dengang blev ordningen af socialdemokraterne betegnet som »spild af penge« og en »skattelettelse til de rigeste«, men nu er partiet pludseligt vendt 180 grader med et løfte om, at boligjobordningen ikke vil blive afskaffet, hvis Socialdemokratiet efter det forestående folketingsvalg overtager regeringsmagten.

Kovendingen er endnu et eksempel på partiledelsens designerpolitik. Folkestemningen bliver målt og vejet, og da permanentgørelsen af boligjobordningen har været et krav fra DF, er designerne i partikontoret nået frem til, at der kan være stemmer at hente på at »spilde penge« og give »skattelettelse til de rigeste«.

I årtier var Socialdemokratiet båret af substans, fornuft og frem for alt stabilitet. Man kunne være enig eller uenig i partiets politik, men den leflede ikke for skiftende strømninger i de marginale dele af vælgerhavet. Populisme lå klassiske socialdemokrater uendeligt fjernt. Anderledes i dag, hvor akademikere uden skygge af erfaring fra den virkelige virkelighed efter behag leger politik på rød-grøn-blå stue.

Skidt med ideologi og principper – det gælder magten for magtens skyld uden at have noget substantielt på hjerte.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.