Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Det siger en del om Saudi-Arabien, at Tyrkiet i sammenligning virker som en retsstat

Hvad saudiske bødler tilsyneladende har bedrevet i Istanbul er helt, helt utilladeligt.

Blandt de lande, der almindeligvis betragtes som Vestens venner, er Saudi-Arabien formentlig det mest problematiske. Det er et såkaldt absolutistisk monarki, hvor folk kan have et komfortabelt liv, hvis de ikke går imod kongen eller kronprinsen. Kommer de med kritik eller begår almindelig kriminalitet, risikerer de pisk, amputation af lemmer, stening eller regulær dødsstraf; sidstnævnte gælder bl.a. for homoseksualitet. Det hele bygger på wahhabismen, en ekstrem udgave af islam. Den er så bagstræberisk, at det blev betragtet som et kæmpefremskridt, at kvinder for nylig fik lov at sidde bag rattet i en bil.

Nu har Saudi-Arabien åbenbart myrdet en af sine borgere, Jamal Khashoggi, i sit generalkonsulat i Istanbul. Khashoggi bevægede sig i spændingsfeltet mellem kongefamilie og systemkritik. På det seneste havde han tilsyneladende bevæget sig for meget i den forkerte retning, set fra den magtfulde kronprins’ synspunkt. Khashoggi skal – umiddelbart efter at have betrådt konsulatet for at underskrive nogle skilsmissepapirer – være blevet dræbt af bødler fløjet ind samme dag fra Riyadh, parteret af en ligeledes medbragt retsmediciner og transporteret ad luftvejen til Saudi-Arabien i mindre kasser. En højtstående tyrkisk embedsmand har over for The New York Times sammenlignet den angivelige hændelse med ”Pulp Fiction”, en film fra 1994, der er voldsom ud over det sædvanlige.

Saudi-Arabien har benægtet alt, men indicierne synes overvældende. Det er uomtvisteligt, at to saudiske charterfly landede i Istanbul, den dag Khashoggi forsvandt, og vendte tilbage til Riyadh nogle timer senere. Passagerlisterne – bl.a. med retsmedicineren – taler deres tydelige sprog. Saudi-Arabien siger, at Khashoggi spadserede ud af konsulatet stille og roligt, men hans tyrkiske forlovede ventede uden for og så ham ikke. Han havde desuden bedt hende om at kontakte politiet, hvis ikke han var dukket op efter fire timer. Khashoggi boede i USA, hvor han bl.a. skrev for The Washington Post, og havde ingen umiddelbar grund til at forsvinde.

Saudi-Arabien er en kæmpeudfordring, for at sige det diplomatisk. Landet, der gav os Osama bin Laden, har et af de mest brutale regimer i verden

Ledende tyrkiske sikkerhedsfolk siger, at de ved, at Khashoggi blev myrdet som beskrevet, og de skal være i besiddelse af en video, som viser drabet. Tyrkerne står ikke frem ved navn, formentlig for ikke at beskadige forholdet til saudierne mere end højst nødvendigt, men selv præsident Recep Tayyip Erdogan har krævet opklaring. Det siger en del om Saudi-Arabien, at Tyrkiet i sammenligning virker som en retsstat.

Det væsentligste i denne sag – ud over Khashoggis tilsyneladende død – er, at drejebogen virker sandsynlig. Hvis det havde været Belgien eller Finland, som skulle have skaffet en besværlig borger af vejen, ville de fleste nok mene, at det var usandsynligt. Også Israel, der ikke er kendt for blødsødenhed over for landets fjender, har et princip, mejslet i granit, om, at man ikke dræber eller henretter landsmænd eller jøder i det hele taget.

Saudi-Arabien er en kæmpeudfordring, for at sige det diplomatisk. Landet, der gav os Osama bin Laden, har et af de mest brutale regimer i verden. Gennem måneder har man været i gang med at smadre Yemen med uhyrlige humanitære følger. Ultrakonservative, religiøse skoler er blevet finansieret rundt om i Europa. Samtidig er det en vigtig, geopolitisk forbundsfælle, der kan udløse også danske kongelige besøg samt jævnlige ministervisitter. Ingen har sagt, at internationalt samkvem skal være nemt, men hvad der synes at være sket i Istanbul er helt, helt uacceptabelt.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser, DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Den svære balance: Nato øver krig for åbent tæppe i Norge

Kristian Søby Kristensen
Kæmpe stor øvelse skal afskrække Rusland ved at vise Natos samlede militære styrke og vise Natos medlemmer, at alliancen fungerer.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her