Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Hvorfor har en optrapning af grænsekontrollen taget tre år?

Jean-Claude Junckers sidste, store tale var præget af en del sund fornuft. Men noget af den kommer lovligt sent.

Der var mange gode takter i den tale om EU’s tilstand, som kommissionsformand Jean-Claude Juncker holdt onsdag i Strasbourg. Emnerne var så mangfoldige, at det til tider lød en smule som ”alt godt fra havet”. Økonomi, Grækenland, klima, handelskrig, Syrien og ytringsfrihed, for at nævne nogle stykker. Men hvis han ikke havde nævnt dem alle, ville der nok have været kritik. Så langt, så godt.

Midt i en flygtninge- og migrationstid dukkede det måske mest interessante op halvvejs inde i teksten. Antallet af EU’s grænsevagter skal øges fra de nuværende 1.300 til 10.000 frem til 2020. Det er ikke en helt ny idé, og man kan spørge, hvorfor det har taget tre år efter den enorme strøm af asylsøgere i 2015 at få det med i formandens såkaldte State of the Union-tale, men bedre sent end aldrig.

En effektiv kontrol af EU’s ydre grænser er afgørende for en nogenlunde fornuftig håndtering af asylspørgsmålet. Den er også forudsætning for, at kontrollen ved de indre grænser – f.eks. mellem Danmark og Tyskland – kan bortfalde. Vi håber, det sker hurtigt, for fri bevægelse inden for unionen er et gode – for den enkelte borger, men også for erhvervsliv og således for økonomisk vækst. Det kan have været nødvendigt den seneste tid, men kun midlertidigt. Storbritanniens kvaler med at finde en ordning i forbindelse med brexit, der ikke generer netop borgere og erhvervsliv, viser, hvor tåbeligt et permanent ophør af den frie bevægelighed ville være.

En mere effektiv kontrol af EUs ydre grænse burde være et minimum, som stort set alle kunne enes om

10.000 grænsebetjente løser ikke alle problemer. Asylsøgere har fortsat ret til behandling af deres sag, selv om de standses i en båd på vej til det forjættede Europa. Man har ret til at søge beskyttelse, hvis man får kontakt. Måske bliver der en overgang ligefrem flere, netop fordi chancen for at støde på en EU-repræsentant, man kan bede om asyl hos, øges? På den anden side: Hvis betjentene kombineres med andre forslag om hurtigere sagsbehandling og hjemsendelse, vil de måske medvirke til, at flere asylsøgere og migranter standses ved grænsen, inden de kan rejse illegalt længere ind i Europa.

Optrapningen af grænsebevogtningen vil være et vigtigt signal også til de, der kritiserer EU for at være for ineffektiv, bl.a. i flygtningespørgsmålet. Nu kommer kritikken ofte fra folk, som i forvejen er skeptiske over for unionen og derfor heller ikke ville bryde sig om et stærkere EU. Det er et af paradokserne også i den danske europadebat. Men en mere effektiv kontrol af den ydre grænse burde være et minimum, stort set alle kunne enes om.

En anden populær sag, som Juncker lover at gå ind for i sit sidste år som formand, er en skrotning af tidsomstillingen. Det skal være slut med at stille urene en time frem eller en time tilbage – næste gang bliver 28. oktober. Sommertiden blev oprindelig indført for at spare energi. Den ligning er vist ikke gået helt op. Spørgsmålet er, om Junckers løsning er ideel, for han vil lade landene bestemme deres tid selv.

Det lyder demokratisk, men forskere advarer mod permanent sommertid, der f.eks. om vinteren vil give flere morgener med mørke på vej til arbejde eller skole. Juncker vil også lade hvert land bestemme sin egen tid. Man må håbe, at det ikke bliver som i Storbritannien indtil midten af 1800-tallet, hvor der kunne være en forskel på op til 20 minutter mellem London og andre byer. Men omstillingen i Europa har ikke været en succes, så lad os komme af med den på en fornuftig måde. Og lad os få den øgede kontrol med den ydre grænse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.