Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Der skal ryddes op i den katolske kirke

Med den katolske kirkes store samfundsmæssige betydning er der grund til bekymring over, at misbrugsskandalerne fortsætter.

Pavestolen er gennem århundreder blevet betragtet som et af de mest eftertragtede embeder i verden: det åndelige overhoved for mere end en milliard mennesker, en nydelig embedsbolig midt i Rom, et sommerpalæ uden for byen, tjenestefolk til dit og dat, interessante rejser og en signetring til højre hånd. Ægteskab var udelukket, men det var jo ikke anderledes end den præstekarriere, der var gået forud.

Paven i Irland: Præsters sexmisbrug af børn er afskyeligt

I denne tid er det sikkert så som så med arbejdsglæden. Pave Frans, Vatikanets nuværende førstemand – ligestilling i den katolske kirke har omtrent saudiarabisk niveau – forfølges af misbrugssager, hvor end han kommer. De gælder ikke ham selv, men inddrager høj og lav i præsteskabet. Gennem årtier og formentlig længere har børn og unge været udsat for seksualforbrydere i katolske gevandter. Hvad vi har set indtil nu, er formentlig kun toppen af isbjerget.

Der har næppe været en pave, som har udtrykt større bestyrtelse og i øvrigt søgt at rykke kirken i en mere liberal retning end den nuværende. Men ligegyldigt hvad han siger – som senest i Irland – lyder det fra ofrene, at det er for lidt.

Problemet er, at man har ladet stå til i årevis. Alene i Østrig måtte Wiens ærkebiskop træde tilbage i 1990'erne, siden blev et præsteseminar i forstaden St. Pölten opløst; begge sager drejede sig om misbrug og børneporno. Der har været lignende afsløringer siden. I Irland har man så at sige med statsgaranti haft børnehjem og katolske skoler, hvor præster og nonner har forbrudt sig mod samfundets mest sårbare.

Den katolske kirke er netop ikke kun religion. Det gør kirkens krise til en international krise.

Det utrolige er også, at offentligheden ofte vidste besked eller kunne vide besked, hvis den ville. Mange sager i Østrig var forsidestof. I Irland beskæftigede forfattere som Edna O’Brien og især John Broderick sig gennem mange år med kirkens skyggesider, uden at nogen – ud over censuren – tog affære.

Ærkebiskop hævder: Paven har kendt til kirkens sexmisbrug i flere år

Miseren er formentlig blevet værre af bedre uddannelsessystemer. Tidligere havde kvikke, men fattige unge valget mellem at blive præst eller officer. I dag kan enhver søge optagelse til højere læreanstalter. Tilbage på katolske seminarer synes i et vist omfang at være sære unge mænd, der tiltrækkes af et kvindefrit liv i arkaiske omgivelser.

Den katolske kirke mister i den industrialiserede verden tilhængere som sjældent før. Irlands premierminister, der er erklæret homoseksuel, og hvis far stammer fra Indien, er et eksempel på, at mange demokratiske samfund er et helt andet sted, end de var engang. Før det forhold indses af pavestolen, vil derouten fortsætte.

Paven er presset fra mange sider. Der er en magtkamp i kirken selv, hvor konservative modstandere, anført af kardinal Raymond Burke og ærkebiskop Carlo Maria Viganò, ser ud til at bruge misbrugsskandalerne til at svække Frans og måske få ham til at træde tilbage; navnlig i USA og Afrika er der præster, som ikke er begejstrede for pavens forholdsvis liberale tilgang, mens der er større forståelse i Vesteuropa og Sydamerika.

Når pave Frans trods sin sympatiske, personlige stil har været så bemærkelsesværdig passiv ved bekæmpelsen af misbruget, kan det skyldes, at han modarbejdes på de indre linjer. Hvordan det end hænger sammen, skader det kirken. Det må den jo selv om, kan man sige, men med den store, samfundsmæssige indflydelse, der stadig tillægges den, er der anledning til bekymring. Den katolske kirke er netop ikke kun religion. Det gør kirkens krise til en international krise – fra Dublin over Durban til Detroit. Desværre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?

Blog: Venstre og regeringen er totalt passive over for sprøjtegift i drikkevandet

Christian Rabjerg Madsen
95 gange i 2017 sendte vandværkerne drikkevand ud til danske forbrugere, med mere sprøjtegift end reglerne tillader. Alligevel har Venstre mere travlt med at skælde ud på oppositionen end med at sikre danskerne rent drikkevand.

Per Stig Møller: Her er fem ting, EU skal i gang med nu

Per Stig Møller
Økonomer og erhvervsfolk mener, vi skal have hundredtusinder og millioner flere indvandrere for at løse fremtidens arbejdsmarkedsbehov, men på den måde skifter de jo de europæiske befolkninger ud, og hvornår har vi besluttet det?
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her