Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Vi skal have flere erhvervsfolk i politik

Overraskende mange folketingsmedlemmer har ingen erfaring, men er spadseret direkte fra eksamensbordet ind i politik. De ser det simpelthen som en karrierevej. Ulykkeligvis hører hovedparten af partilederne til denne kategori.

Ingen kan fortænke nogen i at finde det bekymrende, når en mand vandrer direkte fra Erhvervsministeriet til jobbet som adm. direktør for interesseorganisationen Dansk Erhverv.

En vandring fra at være politiker til at være lobbyist.

Enhver, der færdes i den økonomisk-politiske osteklokke, som det centrale København de facto er, ser de samme mennesker, der cirkulerer mellem møder, konferencer, receptioner samt andre faglige og sociale sammenhænge, hvor det grundlæggende handler om at påvirke den politiske beslutningsproces.

Brian Mikkelsen, den nytiltrådte adm. direktør for Dansk Erhverv, lægger i et interview i avisen da heller ikke skjul på, at »det er en fordel, at jeg ved, hvordan man arbejder politisk, hvordan man får en sag igennem, og at jeg har adgang til dem, der træffer beslutningerne«.

Modsat andre mener Brian Mikkelsen, at det er en fordel for demokratiet, når centralt placerede politikere fra dag til anden skifter til topjobbet i en stor interesseorganisation, som også tilfældet har været med Karen Hækkerup, der spadserede direkte fra at være justitsminister til jobbet som adm. direktør for Landbrug & Fødevarer.

»Jeg mener faktisk, at det er en fordel for demokratiet og folkestyret, at man har nogle aktører i de forskellige interesseorganisationer, der ved, hvordan man skaffer sig indflydelse. Ellers ville vi ende med interesseorganisationer, som ikke var i stand til at påvirke regeringen,« siger Brian Mikkelsen.

Fem af de otte medlemmer af De Radikales folketingsgruppe er enten BA-scient.pol. eller cand.scient.pol. I Socialdemokratiets folketingsgruppe er det hvert tredje medlem.

Sådan kan man vælge at se på det, men andre vil finde det troværdighedssvækkende den ene dag at forfægte regeringens synspunkter for den næste mod rundhåndet betaling måske at have det diametralt modsatte standpunkt.

Debatten rører ved noget fundamentalt ved folkestyret i Danmark – nemlig at Folketinget ikke blot har en sammensætning, der på ingen måde afspejler befolkningen, men også at tankevækkende få folketingsmedlemmer har nogen reel erfaring fra det private erhvervsliv. Faktisk har overraskende mange folketingsmedlemmer ingen erfaring i det hele taget, men er spadseret direkte fra eksamensbordet ind i politik. De ser det simpelthen som en karrierevej. Ulykkeligvis hører hovedparten af partilederne til denne kategori.

Fem af de otte medlemmer af De Radikales folketingsgruppe har enten en bachelor- eller kandidatgrad i statskundskab. I Socialdemokratiets folketingsgruppe er det hvert tredje medlem. De facto er antallet af folketingsmedlemmer med en statskundskabsuddannelse så stort, at det svarer til, at hen ved 925.000 danskere på 18 år og derover skulle kunne skrive scient.pol. på visitkortet.

Ud over at være et vidnesbyrd om, at statskundskabsuddannelsen er fundamentalt forfejlet ved nærmest at anspore de studerende til at gøre politik til en karrierevej, afspejler det også, hvorfor Christiansborg af mange danskere opfattes som en legeplads. Politik er ikke noget, som man skal tage rigtigt alvorligt, hvad den seneste leg om, hvem der skal være landets næste statsminister, er et klassisk eksempel på.

Brian Mikkelsen skal ikke bebrejdes, at han har en mission med sit job, men frem for at bruge det til at ville fremme Dansk Erhvervs synspunkter i den politiske beslutningsproces, burde han i langt højere grad få nogle af organisationens 14.000 medlemmer til at gå ind i politik. Hvis blot tre promille gjorde det og blev valgt, ville de ikke blot kunne matche alle scient.pol.erne, men også trække Danmark i en fundamentalt anden og hårdt tiltrængt retning.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her