Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

I dag er vi alle Peter Plys

Kinas censur af en Peter Plys-film vidner om et samfund, der i stadig stigende grad er under overvågning, og som frygter latteren og den frie tanke mere end alt andet.

Peter Plys, den gode bjørn fra Hundredemeterskoven, har det som så mange andre sådan med historier, at han egentlig helst vil høre en historie om sig selv, så her en historie om Peter Plys: De kinesiske filmmyndigheder vil forbyde den nye amerikanske film ”Christopher Robin”, der har navn efter den fiktive dreng, som Peter Plys-historierne bliver fortalt til og har den bekendte bjørn i en hovedrolle. Forbuddet rapporteres af flere medier, om end det endnu ikke er bekræftet af de kinesiske myndigheder. Men deres anstrengte forhold til Peter Plys er ikke nyt, for de kinesiske myndigheder er bange for, at man skal komme til at grine af landets leder, Xi Jinping.

Baggrunden er et billede fra et kinesisk-amerikansk topmøde i 2013, hvor Xi Jinping går sammen med daværende præsident Barack Obama. Sjove folk satte det sammen med et billede af Peter Plys og Tigerdyret, og det lo man meget af på nettet i en tid. Spøgen blev gentaget efter et møde med den japanske premierminister, og her var Xi stadig Peter Plys, mens den japanske statsleder fik rollen som Æseldyret, og det var jo meget respektløst og vældig morsomt, hvorfor det spredte sig også til forsiden af Time – efter man havde konstateret den kinesiske leders umådelige nærtagenhed.

Er der en lighed? Det afhænger jo af øjnene, der ser, og der er vel i hvert fald lighed nok til, at man trækker på smilebåndet, hvis man har hang til det, ligesom vi var mange, der grinede af et billede af popdrengene fra Citybois ved siden af et billede af de politiske kommentatorer Mogensen og Kristiansen. Forskellen er kun, at hvor Mogensen og Kristiansen ligesom Lars Løkke og Mette Frederiksen og alle de andre i og omkring vort hjemlige Christiansborg er vant til at agere i en dansk offentlighed og ved, at her må man finde sig i at blive gjort til grin, så er det ikke noget, en kinesisk statsleder er vant til at tåle.

Det er ikke første gang, den godmodige Peter Plys har været i ilden. Alene hans hyppige omgang med Grisling, der, som navnet antyder, er en gris, har gjort ham kontroversiel, for grise, herunder sparegrise, kan jo ses som en provokation mod muslimer.

Således besluttede byrådet i Dudley i West Midlands for nogle år siden at fjerne alle genstande med billeder af svin, herunder kalendere og servietter med billeder af Peter Plys og Grisling. Det skete efter muslimske ansattes protester. Et muslimsk byrådsmedlem hyldede beslutningen, som han kaldte en tolerancens handling, og sådan kan man jo se på det; den godmodige Peter Plys fandt sig sikkert i det også.


Men vi bør ikke finde os i det. Tværtimod: I dag er vi alle Peter Plys. Eller som Salman Rushdie sagde: til kamp for miniskørtet! Når det nu er forbudt at lægge billeder op af Peter Plys på de (i forvejen stærkt censurerede) sociale medier i Kina, fordi Xi Jinping ikke kan acceptere at blive gjort til grin, men kræver respekt, da må vi le og le højt og eftertrykkeligt.

At kunne grine af magten, den være sig religiøs eller politisk, er en helt afgørende kvalitet ved et frit samfund. Og Kina er – hvis man skulle være i tvivl – ikke noget frit samfund; tværtimod, forholdene er blevet stadig mere autoritære under Xi Jinping, der kontrollerer medierne og søger at overvåge alle borgere både online og i det virkelige liv; i Kina får man point for god opførsel! Men man kan aldrig vide, hvad bier tænker, som Peter Plys sagde, og det har han ret i. Og det er netop den tankefrihed, Xi er så bange for og den, der får ham til at frygte latteren mest af alt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Universiteterne krænker de studerendes ytringsfrihed
Anders Burlund
Det er naturligvis beklageligt, hvis nogen finder andres adfærd nedværdigende eller forhånende, men det er ikke en opgave for stat, universitet eller en tredje myndighed at rette op på.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Løkke og vennerne i hårdt angreb på danske lønmodtagere

Christian Rabjerg Madsen
Regeringen erkender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov at ansætte ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kroner om året. Og danske lønmodtagere skal i femtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere.

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her