Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Overvægt er blevet et samfundsproblem, men det begynder ved den enkelte

Dr. Holm har forklædt det banale som videnskab, for varigt vægttab handler om varig kostomlægning og andre vaner.

5:2-kuren, Atkins-kuren, palæokuren, frugtkuren, LCHF-kuren, og man kunne blive ved, for håbet om magre tider er lysegrønt og vejene dertil er mangfoldige. Og læg hertil kostråd, der skifter som årstiderne og er med til at øge forvirringen om, hvad der er rigtigt og forkert, hvis man gerne vil opnå varigt vægttab. Derfor er markedet for slankekure og kostomlægninger – undskyld – umætteligt, og der lader til at være en god grund.

For danskerne er overvægtige som aldrig tidligere. USA har naturligvis stadig den globale førertrøje, når det gælder overvægt, men man plejer jo at sige, at alle fænomener fra USA på et tidspunkt ender her, og noget kunne tyde på, at det er sket for overvægt og fedme. Om det skyldes, at vi stadig spiser, som om vi tilbragte 10 timer om dagen i marken bag trækdyret med hårdt fysisk arbejde, eller om det skyldes, at vi spiser for dårligt og for meget, drikker for meget alkohol, sidder for meget i sofaen og dyrker for lidt motion, er ikke til at sige. Der er vel tale om en kombination af alle faktorer, ligesom der også findes sociale forklaringer.

Men hvad der med sikkerhed kan siges, er, at de overvægtige danskere er blevet flere, og tallene er faktisk en anelse skræmmende, i hvert fald hvis man mener, at det har værdi at være slank, og at det ses som et ideal. Det kan der være gode grunde til, om ikke andet samfundsøkonomiske. For overvægt og fedme har stor indflydelse på risikoen for hjerte-kar-sygdomme, diabetes og har indflydelse på livslængden og lægger beslag på mange hospitalssenge.

Fedme og overvægt, der i andre historiske epoker har været hyldet som idealer, bliver i vores tid billedet på fiasko og mangel på kontrol.

Antallet af overvægtige danskere er steget fra 31 pct. i 1987 til 51 pct. 2017. Hver femte skoleelev i kongeriget er overvægtig eller svært overvægtig, men for deres forældre ser det endnu værre ud, for blandt voksne danskere er 51 pct. overvægtige eller svært overvægtige. Det giver pludselig ny mening til udtrykket om, at vi er ved at æde friværdien op, for oven i de mange forklaringer skal man også lægge, at vi er blevet rigere. Vi lever i dekadente tider. På den ene sider dyrker vi den gastronomiske fetish, mens vi på den anden side hylder askesen og det rene og selvkontrollerede liv.

Fedme og overvægt, der i andre historiske epoker har været hyldet som idealer, bliver i vores tid billedet på fiasko og mangel på kontrol. Og i et rettighedsbåret velfærdssamfund, hvor vi jo alle i en eller anden forstand er ofre, er det klart, at overvægt også bliver noget, samfundet må tage sig af. Derfor er der også offentlige tilbud, og blandt de mest kendte er Holbækmodellen, som en lang række danske kommuner benytter sig af.

Læger efterlyser viden om effekten af slankekure for børn og unge

Modellens bagmand, overlæge Jens-Christian Holm, er, som det har kunnet læses i Jyllands-Posten, blevet kritiseret for at puste sine resultater lige lovlig meget op og markedsføre sig selv og sin model for kraftigt. På den anden side er der ikke for alvor uenighed om, at hans model virker, så hvis han fortjener kritik er det for at forsøge at forklæde det banale som videnskab. Hans metode går kort fortalt ud på, at varigt vægttab forudsætter varig kostomlægning og nye, gode vaner.

Det er så indlysende, at det er svært at være uenig i og er til overflod bekræftet af de tusinder af danskere, der efter gennemførelse af en vellykket slankekur til deres egen store overraskelse tager på igen, fordi de glemte de nye vaner. Er det samfundets problem? Det er det i hvert fald blevet, men man har lyst til at tilføje til de mange, der gerne vil tabe sig og blive sundere: Så tag jer dog sammen!

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her