Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Terror i Tyskland

Beate Zschäpe er blevet et symbol på ondskaben fra den ekstreme højrefløj, som stadig udløser større bestyrtelse end vold fra venstrefløjen.

Tyskland er, på grund af dets fortid i Europa, noget særligt i Europa. Det er tyskerne selv mere bevidste om end deres naboer. Følelsen er blevet mindre, Anden Verdenskrig ligger trods alt en menneskealder tilbage, og stort set ingen i forbundsrepublikken kan med nogen rimelighed gøres ansvarlig for, hvad der skete for så længe siden.

Dette bagtæppe, så slidt det end kan forekomme, er vigtigt for at forstå den opsigt, som en domsafsigelse onsdag i München er blevet modtaget med. En 43-årig kvinde, Beate Zschäpe, er idømt livsvarigt fængsel for meddelagtighed i 10 mord, 15 røverier og to bombeattentater med mange sårede.

Zschäpe er ikke en almindelig kriminel. Retten har fastslået, at hun var en fast bestanddel af Nationalsocialistisk Undergrund (NSU), en lille terrorgruppe, der hadede udlændinge og satte sig for at dræbe så mange, det var muligt. Ni af deres ofre var småhandlende, de fleste fra Tyrkiet, en enkelt fra Grækenland. Offer nr. 10 var en kvindelig politibetjent. NSU's kerne bestod foruden Zschäpe af Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt. Det var de to sidstnævnte, der gennemførte drabene og røverierne. Umiddelbart inden de skulle anholdes, sprængte Mundlos og Böhnhardt sig i luften. Derefter lod Zschäpe deres fælles hus eksplodere.

Medskyldig i 10 mord: Klapsalver i retten efter livstidsdom til nynazist

Hvad der chokerede mange i Tyskland var ikke alene mordene i sig selv, men også hvordan myndighederne de første år reagerede på dem. Det var nok en intern bandekrig, hed det. En udenlandsk mafia. Den slags er vanskeligt at opklare, blev det tilføjet. Og så videre.

Zschäpe er blevet et symbol på den dårlige samvittighed, som mange i Tyskland stadig har over for mennesker med anden etnisk baggrund.

Man ved i dag, at politiet havde alskens indicier mod Mundlos og Böhnhardt. Nogle af dem stod bøjet i neon, hvis man ellers gad åbne øjnene. Men det gjorde man ikke, man holdt fast i tesen om den udenlandske mafia, og var der endelig en efterforsker, som stødte på noget interessant, endte det i bermudatrekanten mellem forbundspolitiet, efterretningstjenesterne og de 16 delstaters selvstændige politimyndigheder. Materiale blev væk eller samlede støv, og det var ikke, før de to terrorister begik selvmord, at man begyndte at se, hvordan tingene hang sammen.

Sagen har været en af de længste i landets historie, gennem mere end fem år er den blevet ført, og Zschäpe har fulgt forskellige koncepter. Først sagde hun ikke noget; hun var tavs i flere år. Så offentliggjorde hun en erklæring, og til allersidst tog hun ordet for at beklage det skete, men også for at bedyre sin uskyld, undtaget sprængningen af huset, som var svær at bortforklare.

Den købte retten ikke, og selv om hun har appelleret dommen, kan man forudse, at hun ikke kommer ud den første snes år. Zschäpe er blevet et symbol på den dårlige samvittighed, som mange i Tyskland stadig har over for mennesker med anden etnisk baggrund. Den er, skønt til tider måske en anelse overdrevet, sympatisk. Ulempen er, at den kan forhindre indgriben over for kriminalitet, der vitterligt kommer fra udlandet. Tyskland har f.eks. netop forbudt ”Osmanen Germania”, en bande indblandet i menneske- og narkohandel samt anden hård kriminalitet. Hvis ikke den overvejende bestod af tyrkere og plejede gode forbindelser til Erdogan-regimet, ville man måske have skredet ind før.

På samme måde virker forargelsen stærkere, når volden kommer fra højreekstremister end fra venstreekstremister. Der er ofte en vis forståelse for, om end langt fra velsignelse af, sidstnævnte. Når der er en omtrentlig ligevægt, vil Tyskland for alvor være trådt ud af fortidens skygge.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger indenfor leasing eller indenfor eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Blog: Tre fornuftige ufravigelige krav fra Nye Borgerlige

Lars Boje Mathiesen
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige.

Blog: »Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Anna Thygesen
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her