Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Et lettelsens suk i Singapore

Trump og Kim indså, at det ikke kunne fortsætte som før.

Præsident Trump nød rampelyset, sig selv og sit store pressemøde efter afslutningen på det i sandhed historiske topmøde i Singapore med Nordkoreas enehersker, Kim Jong-un.

Trump har – på trods af aftalens begrænsede og meget lidt konkrete indhold – al mulig grund til at være godt tilfreds. Udgangspunktet må være, at den nordkoreanske atomkrise for under et år siden var ved at løbe helt ud af kontrol:

Det føg med langtrækkende missiler i luftrummet over Japan. En række atomprøvesprængninger – den seneste formentlig en brintbombe – chokerede verden. Trump og Kim truede hinanden direkte med atomkrig.

Krige er blevet udløst i langt mindre højspændte situationer end den, som Nordkorea påtvang verden med sit horrible atomvåbenprogram. Nu ser situationen pludselig væsentligt bedre ud.

Parterne er kommet på talefod. Dialog har afløst konfrontation. Direkte forhandlinger om en afnuklearisering af den koreanske halvø er løbet i gang. Det er i sig selv et meget stort fremskridt.

Så gør det i første omgang mindre, at selve aftalen er temmelig løs i fugerne. Der tales i meget overordnede vendinger om fred og samarbejde og om, at atomvåbnene skal afskaffes. Der tales meget lidt om, hvordan det skal ske, hvordan det skal kontrolleres, og hvad der sker, hvis Nordkorea igen løber fra en sådan aftale.

Man skal glæde sig over tilnærmelsen og den nedtonede konfrontation. Man kan håbe på, at der nu vitterlig er sat en proces i gang, som vil ende med, at atomvåbnene fjernes fra den koreanske halvø, og at truslen fra Nordkorea kan reduceres.

Og man kan regulært undres over, at to mænd med hver sin atomknap nu kan mødes i fordragelighed, så kort tid efter at de lå i struben på hinanden med hele verden gidsel. Dét er det store resultat af dette topmøde.

Resten er på mange måder tavshed. Trumps kritikere vil nok mene, at han har givet Kim Jong-un endnu større indrømmelser, end der var lagt op til, simpelt hen fordi aftalen er endnu mindre konkret, end man kunne have håbet på. Der er ingen garanti for, at det ikke går igen, som det tidligere er gået med atomaftaler, indgået med det forfærdelige regime i Pyongyang – nemlig at de skamløst er blevet brudt af Kim-klanen.

Men det må man tage, som det nu er. Der fandt et gennembrud sted i Singapore. Nu skal rammerne fyldes ud, og måske mener Kim Jong-un det vitterligt alvorligt denne gang, når han siger, at en ny æra er indledt, og at tidligere fejltagelser ikke vil blive gentaget. Han fik sit topmøde med verdens mægtigste mand. Nu er det ham, der skylder en omgang.

Med Singaporeaftalen er der kommet ro på – også til, at alle parter tænker sig om. Vor tids Cubakrise er her og nu blevet afværget. Man hører et kollektivt lettelsens suk overalt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: TV 2 bør sælges

JP mener: Trumps burbørn

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her