Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Det er lettere at forholde sig til et brækket ben end en psykisk sygdom

Mens det går fremad på mange sundhedsområder, halter det alvorligt i psykiatrien.

Det er en gammel sandhed, at det er lettere at forholde sig til et brækket ben eller en kræftsvulst i hjernen end til et menneske med psykiske problemer. Det påhviler derfor altid både lægelige fagfolk og de bevilgende politikere at sikre en balance mellem synlige og knap så synlige sygdomme.

Efter en række afsløringer i ugens løb her i avisen af de faktiske forhold i psykiatrien må det desværre konstateres, at det for tiden ikke lykkes særligt godt. Manglen på psykiatriske sengepladser og den praktiske håndtering af denne mangel ligner allerede nu en mellemstor skandale.

Regeringen har varslet en samlet plan for psykiatrien til senere på året, og det er faktisk den eneste forsonende konstatering i den sammenhæng. Den må blive både tung, omfattende og udgiftskrævende. Der er meget at rette op.

Psykiatere over hele landet er på grund af manglen på psykiatriske sengepladser tvunget til i stor stil at udskrive ikke-færdigbehandlede patienter. Det fremgår af en undersøgelse, som Lægeforeningen har gennemført. For tidlig hjemsendelse gennemføres for et flertal af lægerne dagligt eller ugentligt. Knap halvdelen af voksenpsykiaterne må jævnligt afvise at indlægge patienter, der burde indlægges. Svært syge mennesker kommer for sent i behandling, og for hurtigt udskrevne patienter må genindlægges.

På mange andre sundhedsområder er der megen glædelig fremgang at spore i disse år. Forleden kom meldingen om, at den danske kræftbehandling omsider kan måle sig med de øvrige nordiske landes. Mange års efterslæb er gennem aktive politiske valg søgt imødegået og altså nu kronet med en vis succes. Også på andre, knap så højprofilerede sundhedsområder er der fremgang. Den er ikke kommet af sig selv. Det er ikke gjort med ressourcer alene, men uden ressourcer – og medfølgende prioriteringer – går det ikke.

I psykiatrien er der i perioden 2010-16 nedlagt sengepladser, samtidig med at antallet af voksenpatienter i sygehuspsykiatrien er vokset fra 93.000 til 120.000. Dertil kommer udviklingen for børn og unge, hvor 43 pct. flere er kommet i psykiatrisk behandling. Budgetterne ér steget, men udgifterne pr. patient er faldet.

Børne- og ungepsykiatrien er et kapitel for sig, men at mange flere unge i dag reelt har psykiske problemer må være hævet over enhver tvivl. Trods megen fokus på emnet og trods en behjertet indsats fra enkeltpersoner – f.eks. tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen – må det desværre konkluderes, at psykiatrien tilsyneladende kæmper for regulært at holde et sammenbrud fra døren.

Vi taler om meget sårbare patienter, som ikke nødvendigvis er særligt gode til at tale deres egen sag. Desto større bliver naturligvis det politiske ansvar. Det vil imidlertid være halsløs gerning udelukkende at søge løsningen i en debat om ressourcer. Netop i psykiatrien spiller det bestemt også en rolle, at diagnosebilledet i disse år synes at eksplodere. I dag udskrives diagnoser, som indtil for ikke længe siden var ukendte for de fleste. Også fagfolk spørger: Er man syg eller bare ked af det? Har den lægefaglige ekspertise et medansvar for at devaluere sygdomsbilledet på det psykiatriske område? Dette rejses udtrykkeligt som et spørgsmål. Firkantede påstande gavner vist ingen.

Mennesker kan have ondt i livet på mange måder. Men ofte vil der være tale om regulær, diagnosebaseret sygdom. Den skal et velfærdssamfund være i stand til at håndtere. Det er sørgeligt, at det er nødvendigt at påpege det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Kommentar: Har socialdemokratismen ligefrem sejret sig ihjel?

Jørn Mikkelsen
Noget må ske. Mange af de socialdemokratiske partier i Europa risikerer ellers at blive reduceret til rene kustoder for deres egen glorværdige historie.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her