Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Mette Frederiksens værdipolitiske U-vending

På rekordtid har Socialdemokratiet flyttet sig på udlændingepolitikken. Holder bukserne?

Det er noget af en værdipolitisk rejse, Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har skibet sig selv og sit parti ud på. Det er gået hurtigt, og kursen har været en regulær U-vending. Hvad der var god tone og klassisk socialdemokratisk tankegods for kun et par år siden, er i dag meget anderledes. At S nu også støtter et burkaforbud i det offentlige rum, bliver efterhånden dårligt nok registreret. Så selvfølgeligt er det blevet, at partiet repræsenterer udprægede strammersynspunkter i udlændingepolitikken. Dansk Folkeparti bør se sig godt over skulderen.

Det er kun et års tid siden, at S meldte sig ind i virkeligheden igen med en analyse af, at antallet af indvandrere fra ikkevestlige lande faktisk betyder noget for, hvordan integrationen lykkes, og samfundets sammenhængskraft forsvares. Det havde partiet benægtet hårdt indtil da. Mette Frederiksen begyndte selv at tale om, at en for voldsom indvandring underminerer den socialdemokratiske kronjuvel, velfærdsstaten. Åbne grænser og åbne kasser lader sig ikke forene i det lange løb, sagde også hun nu.

Det er heller ikke længe siden, at S-toppen benægtede, at udlændingepolitiske stramninger overhovedet nyttede. Det mente bl.a. den nuværende retsordfører, Trine Bramsen, som i dag må antages at have forladt synspunktet. I hvert fald ruller det ind med nye krav om stramninger fra hende.

Pludselig blev det også god socialdemokratisk tone at gå hårdt til de kulturforskelle, man ikke tidligere ville tale om: fra kvindeundertrykkelse og social kontrol til kriminalitet og parallelsamfund i ghettoerne. Her er sandelig blevet slugt mange kameler meget hurtigt. Det er ikke længe siden, at partiets melding var, at udlændingene nærmest blev danske af sig selv, hvis bare de blev godt modtaget.

Mette Frederiksen gør ikke meget for at skjule, at hun har set sig om i Europa og lært et par lektier. I en del lande er de socialdemokratiske partier enten hårdt pressede eller helt udslettet. Den fælles forklaring har været en manglende evne og vilje til at erkende, at det ikke mindst er de socialdemokratiske kernevælgere, som er blevet bedt om at bære hovedbyrden ved indvandringen. Der bor nu engang ikke så mange asylsøgere i Gentofte.

Socialdemokratiet har mistet mange af sine traditionelle kernevælgere til andre, ikke mindst Dansk Folkeparti og ikke mindst på udlændingepolitikken. De europæiske søsterpartiers nedtur blev indledt, da de for ensidigt satsede på offentligt ansatte akademikere med meget politisk korrekte, men helt urealistiske forestillinger om, hvordan verden hænger sammen, og hvad der er vigtigt for almindelige mennesker.

Men også på andre fronter søger Mette Frederiksen tilbage til rødderne. Hun fremhæver sin opvækst i små kår i Aalborg, og hun skifter valgkreds til Aalborg. Den flirt med den såkaldt kreative klasse, som forgængeren Helle Thorning-Schmidt lod sig lokke til af den radikale partner, er der ikke meget tilbage af. Nu skal produktionsarbejdspladserne forsvares, og de såkaldte udkantsområder tilgodeses. Mange af disse positioner kan kaldes sund fornuft – eller med den socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydons ord: »nødvendighedens politik« – men der er tale om en voldsom kursændring i S på meget kort tid, retorisk og politisk.

Virkeligheden kaldte længe forgæves Socialdemokratiet. Nu har Mette Frederiksen svaret. Om bukserne holder på længere sigt, vil vise sig. Men ingen kan beskylde hende for ikke at tage bestik af tidens udfordringer og forny sit fokus.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Hvad vil Socialdemokratiet?
Jakob Ellemann-Jensen, (V) | Christina Egelund, (LA) | Mette Abildgaard, (K)
Med en række helt konkrete spørgsmål vil vi forsøge at få Socialdemokratiet til at melde klart ud, hvad partiet ønsker, udover at gøre Mette Frederiksen til statsminister.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Grønland står over for et vigtigt valg

Lad nu selvstændighedsdebatten hvile og fokuser på de udfordringer, som Grønland virkelig står over for.

JP mener: Giftgas og moral

Forsiden lige nu

JP mener: Grønland står over for et vigtigt valg

Lad nu selvstændighedsdebatten hvile og fokuser på de udfordringer, som Grønland virkelig står over for.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er Søren Pind til fare for folkestyret?

Morten Uhrskov Jensen
Det kan han blive, hvis han fortsætter sine nuværende takter, hvor han ikke afviser censur på nettet.

Blog: Syrien er tabt - til russerne og iranerne

Naser Khader
Trumps utidige udmelding kan have opildnet Assads bror, den brutale Maher, lederen af republikanergarden, til en gang for alle at sætte en stopper for oprørerne med det kemiske giftangreb.

Blog: Tak, Abdel.

Christina Egelund
Det er stærkt, rørende og vigtigt. Jeg blev forleden rørt over et tv-program. Et program, hvor tv-værten Abdel Aziz Mahmoud beskriver sin kamp for at springe ud som homoseksuel. Og hvorfor så nu egentlig det?
Annonce
Paradis på 587 kvadratkilometer: Her er øen med egen lakridskonge, Michelin-stjerne og unikt hotel
Der er også liv på Bornholm uden for sæsonen. Stadig flere gode hoteller og restauranter vælger at holde helårsåbent, og det trækker tilflyttere og turister til. Det nye Hammershus Besøgscenter tegner også til at blive et tilløbsstykke. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her