Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Putin må vide bedre

Den russiske præsident er gammel KGB-mand. Han må kunne forstå, hvad der foregår.

Det er muligt, at præsident Vladimir Putin virkelig tror, at giftanslaget mod en far og en datter i Salisbury, samt Storbritanniens forholdsregler mod Rusland, virkelig er en »provokation« og en »cirkusforestilling«, som hans folk hånligt hævdede tidligere på ugen. Meget taler dog for, at Putin, der var juniormedarbejder hos KGB i Østtyskland ved Murens fald, ved bedre. Også han kan lægge to og to sammen, så når der blev anvendt en gifttype, der er udviklet og fremstillet i Rusland, i drabsforsøget mod Sergej og Julia Skripal, er det nok hans landsmænd, der står bag.

Begivenheden i Salisbury har genoplivet Den Kolde Krig, som Putin, der var stationeret i Dresden, i sin tid var en aktiv deltager i. Det har den for det første på grund af angrebet i sig selv, for det andet som følge af Ruslands arrogante håndtering af eftervirkningerne og for det tredje i form af den yderst velovervejede og afbalancerede måde, som den britiske premierminister Theresa May har reageret på.

May afleverede onsdag sin anden redegørelse i løbet af 48 timer om sagen, og hvor russerne oratorisk slog vildt omkring sig, gik May frem med en kirurgs præcision. Der er nu, erklærede hun, »ingen anden konklusion«, end at den russiske stat er skyldig i mordforsøget, hvilket er det første angreb af sin art mod eller i et Nato-land siden alliancens grundlæggelse. Hun henviste til, at Rusland ikke har besvaret Storbritanniens spørgsmål om, hvordan nervegiften Novichok mon er landet i Salisbury, og at der logisk ikke er en anden forklaring, end at det nok ikke er ved en fejltagelse.

Det mest konkrete, Rusland har taget sig sammen til de seneste dage, er et krav fra udenrigsminister Sergej Lavrov om, at briterne deler deres undersøgelsesresultater med Moskva, især omkring Novichok, med henvisning til, at Sergej og Julia Skripal åbenbart stadig er russiske statsborgere. Det minder om Pyongyangs insisteren på at få adgang til efterforskningen af mordet på Kim Jong-nam, bror til Nordkoreas diktator, i Kuala Lumpur sidste år. Det er et temmelig gennemsigtigt forsøg på at finde ud af, hvor meget modparten ved om ens egne ugerninger. Alt tyder jo på, at Nordkorea stod bag drabet dengang, og at det nu er Rusland, som har slået til. I begge tilfælde synes det at have været vigtigt for bøllestaterne at efterlade et fingeraftryk til skræk og advarsel for andre af deres borgere, der måtte have lyst til at tale regimerne midt imod.

Mays svar på Ruslands uhyrligheder er robuste, men ingenlunde overdrevne. Storbritannien udviser 23 russiske diplomater, der i virkeligheden er spioner, og aflyser officielle besøg, også af kongehuset, bl.a. til VM i fodbold i Rusland. Diplomatudvisninger er altid problematiske, dels fordi modparten formentlig vil gøre gengæld, dels fordi det kan være en fordel at holde øje med de spioner, man kender til, og deres kontakter, i stedet for at vise dem døren og finde ud af, hvem der er deres efterfølgere. Men det er et stærkt signal.

Hvis også EU kunne tage sig sammen til, som foreslået i det britiske parlament onsdag, at standse Nord Stream 2projektet, den planlagte gasledning fra Rusland syd om Bornholm til Vesteuropa, burde Danmark erklære sig enig.

Rigtigt forstemmende var det at høre Labour-lederen Jeremy Corbyn, der havde ordet efter May. Han tror åbenbart stadig, at Rusland kan være uskyldig. Man kan håbe, han aldrig bliver regeringschef. Så optimistisk kan man – desværre – ikke være omkring præsidentvalget i Rusland søndag, som Putin vinder, fordi han har et brutalt magtapparat i ryggen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her