Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Bedre sent end aldrig, Tyskland

Berlin får langt om længe en rigtig regering. Ting tager tid i Europas største land. Uendelig lang tid.

Tyskland ville, hvis det var en bilist, ikke løbe nogen risiko for at få en fartbøde. Der var forbundsdagsvalg i september, og onsdag, næsten et halvt år efter, indsættes den nye regering. Man blev ganske vist enige om en koalition mellem kansler Merkels borgerlige CDU, det bayerske søsterparti CSU og det socialdemokratiske SPD for mere end fire uger siden, men så skulle der lige holdes nogle medlemsmøder, socialdemokratiske græsrødder skulle stemme om projektet og interne magtkampe udfægtes.

På den måde ligner det lidt af et mirakel, at der endelig er kommet en rigtig ledelse i Berlin. Ting tager uendelig lang tid i Tyskland, den planlagte storlufthavn i hovedstaden er foreløbig seks år forsinket og bliver måske aldrig færdig. Også et banegårdsprojekt i Stuttgart er forsinket på sjette år. Begge steder er omkostningerne eksploderet.

Nu skal man aldrig være kæphøj. Femern Bælt-projektet kan ende med at koste danske skatteborgere mere end oprindeligt beregnet og bliver heller ikke klar til tiden. Men også her spiller Tyskland en rolle i form af en overordentlig langsom og indviklet proces for miljø- og byggegodkendelser.

Lad os imidlertid vende os mod det positive: Tyskland er en uundværlig kraft i Europa. Landet har efter Anden Verdenskrig bevist, at det vil det fælles bedste, ikke mindst i EU. Naturligvis glemmer man ikke egne interesser, det skulle også bare mangle; men skiftende kanslere har mere set sig som mæglere end som udøvere af den magt, man i kraft af sin størrelse kunne have krav på. Den retning ser ud til at fortsætte. Merkel er måske ikke den mest visionære blandt Europas politikere, men hun er driftssikker og den største kontrast til den stærkt svingende Donald Trump, man kan forestille sig. Det samme gælder Annegret Kramp-Karrenbauer, der ser ud til at blive kørt i stilling som hendes efterfølger.

De nye ministre får deres sag for, selv om det økonomisk på mange måder går godt i forbundsrepublikken. For det første må der komme en ketchupeffekt. Der har siden valgkampen sidste sommer, hvor regeringsapparatet gik mere eller mindre i stå, samlet sig en enorm mængde sager, der skal afgøres; desuden skal koalitionsaftalen på 177 sider føres ud i livet. Det vil især dreje sig om indre sikkerhed, håndtering af indvandrere og flygtninge og en løsning af det problem, at millioner af lønmodtagere tjener så lidt, at de må have offentlige tilskud eller flere job. Digitalisering – hvor Tyskland stadig befinder sig i det 20. århundrede – er en anden kæmpeopgave. Demografien ser heller ikke for god ud; der bliver flere ældre og færre unge, hvilket rammer arbejdsmarkedet og kan suge kraften ud af de sociale ydelser.

Udlandet vil især være spændt på den nye udenrigsminister Heiko Maas. Han har ingen videre erfaring i internationale anliggender og virker blid og uskadelig. Man kan frygte den dag, han i en krise skal sætte sig i respekt hos sin russiske eller tyrkiske kollega. Men vi lader os gerne overraske.

Det tunge, socialdemokratiske anker bliver finansminister og vicekansler Olaf Scholz. Sydeuropæiske lande, der har drømt om, at en mand fra SPD ville åbne Tysklands pengekasse, svække EU's finanspagt, der maner til et mindstemål af økonomisk ansvarlighed, og i øvrigt smide penge ud ad vinduet, vil nok blive skuffede. Scholz er ingen ødeland, og tak for det herfra. Og så et stort til lykke. Bedre sent end aldrig – selv om det måske ikke, alt taget i betragtning, bliver Tysklands længst siddende regering.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: God idé at placere 10. klasse på erhvervsuddannelserne

Venstres forslag vil være en tiltrængt styrkelse af erhvervsuddannelserne og kan måske endda gribe nogle af dem, som aldrig får en ungdomsuddannelse.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hippier i pænt tøj taler ud

Mikael Jalving
Vær altid på vagt over for de velklædte skurke i politik, medier og uddannelse. Som oftest siger de ét, mener noget andet og gør noget helt tredje.

Blog: Skal lejerne betale for regeringens ghetto-politik?

Christian Rabjerg Madsen
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer.

Blog: Fyr direktøren og bestyrelsen for DR

Lars Boje Mathiesen
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her