Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Kom nu til fornuft og drop offerrollen

Det er altid værd at erindre om, at pengene skal tjenes i den private sektor, før den offentlige sektor kan bruge dem.

Dommedagsbasuner lyder. Medier kører breaking news. Kommentariatet har gyldne dage. Danmark er, må vi forstå, på kanten af en national katastrofe, fordi arbejdsgivere og lønmodtagere i den offentlige sektor er i den fase af overenskomstforhandlingerne, hvor de varsler strejker og lockout.

En i mange henseender rituel eskalering af en forhandlingsproces, der skal få modparten til at forstå, at man mener sine krav alvorligt, og at det bør skærpe forhandlingsviljen.

Parallelt med dette forløb kører informations- og misinformationskampagnerne, der har til formål at vinde offentlighedens forståelse og gerne sympati.

Mange er tilsyneladende blevet forskrækket over omfanget af strejker og lockout, herunder at eksaminer i skoler, gymnasier, universiteter og andre videregående uddannelser kan blive berørt, hvis konflikten måtte trække ud.

De offentligt ansattes fagforbund synes i udpegning af strejkemål med kirurgisk præcision at ville ramme flest mulige med færrest mulige strejkende. Arbejdsgiverne har omvendt varslet lockout mod hundredetusinder af offentligt ansatte for herigennem at påføre de berørte fagforbund og deres medlemmer den størst mulige økonomiske belastning.

Utvivlsomt er meningerne delte, men en langsomt eskalerende konflikt vil være så destruktiv, at beslutningen om at lamme store dele af den offentlige sektor via lockout giver mening. Når eksempelvis Banedanmark har meddelt, at den strejke, som syv fagforbund har varslet, »vil betyde, at togtrafikken i Danmark kan blive indstillet«, er der tale om et så samfundsindgribende skridt, at det ret beset er ligegyldigt, hvor mange der i situationen strejker eller er ramt af lockout på andre områder.

Danmark har verdens relativt største offentlige sektor, og når man fra lønmodtagerside har valgt en så koordineret forhandlingstrategi, som tilfældet er, vil en konflikt få en penetration, som ikke står i forhold til det, der forhandles om.

Naturligvis skal en konflikt på det offentlige arbejdsmarked ramme dele af samfundet, hvis den skal have mening, men at lamme togtrafikken eller andre vitale områder i det omfang, der lægges op til, styrker ikke alene argumentet for et lovindgreb, inden en konflikt måtte bryde ud; det rejser uvægerligt også spørgsmålet om, hvorvidt den såkaldte danske model har overlevet sig selv, hvad det offentlige arbejdsmarked angår?

Det er altid værd at erindre om, at pengene skal tjenes i den private sektor, før den offentlige sektor kan bruge dem.

Danmark har allerede verdens højeste skattetryk, og de lønkrav, som de offentligt ansatte stiller, kan derfor ikke finansieres gennem højere skatter.

Hvis lønkravene måtte blive imødekommet enten direkte parterne imellem eller ved forligsmandens mellemkomst, kan regningen meget vel skulle betales i form af færre offentligt ansatte og krav om en højere produktivitet.

For den enkelte ansatte forekommer dette synspunkt måske ikke rimeligt, men med en offentlig sektor på steroider eksisterer der ganske enkelt kun mulighed for lønstigninger inden for de bestående budgetrammer.

Her fremmer det bestemt ikke situationen, at mange offentligt ansatte kraftigt ansporet af deres faglige ledere har talt sig ind i en offerrolle, som der ikke er sagligt belæg for.

Al sund fornuft tilsiger, at parterne snarest muligt når en fælles forståelse, der tager udgangspunkt i, at den offentlige sektor ikke er og ikke skal være et vækstområde.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her