Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Feminisme ja tak, men ikke i Iran

Man kunne tro, at europæiske kvindesagsforkæmpere også kiggede ud over kontinentet. Sådan er det åbenbart ikke.

Vil man navigere blandt danske feminister, gælder det om at holde ørerne stive. Der er f.eks. intersektionel feminisme og ekstatisk feminisme, uden at vi vil påtage os at forklare, hvad der menes, for vi ved det ærlig talt ikke. Feminister offentliggør nøgenbilleder af sig selv på sociale medier, og forleden var en såkaldt fjerdebølgefeminist hovedperson i ”Kender Du Typen?”, en DR-serie, hvor livsstilseksperter skal gætte, hvem de besøger. Her blev det nævnt, at fjerdebølgefeministen, som er 23 år, har en taske til 65.000 kr.

Fred være med det, folk skal beskæftige sig med det, de har lyst til, såfremt de ikke skader andre, og det i øvrigt er lovligt.

Hvad der imidlertid kan undre er den selvoptagethed, som mange feminister giver udtryk for, uanset hvilken undergruppe de nu tilhører. MeToo synes at have tilført bevægelsen nyt krudt. Alt kan udløse forargelse, uanset om det er kriminelle overgreb, f.eks. voldtægt, eller handlinger, der er knap så entydige, som berøring af bagdele, optisk interesse for kvinders barme eller forslag om det ene eller det andet. Det er i stort omfang et lukket kredsløb, hvad angår socialgrupper. Man har hørt meget – også meget oprørende – om skuespillerinder og andre kulturbærere, men overraskende lidt om kassedamer, sekretærer, sosu-assistenter og politibetjente. Er det, fordi sidstnævnte ikke er ude for sexchikane? Næppe. Men erklærede feminister ser i overvejende grad ud til at være veluddannede og i forholdsvis komfortable forhold, og det er lettere at færdes i sine egne eller beslægtede miljøer end at vende blikket udad.

Der er et udmærket eksempel i øjeblikket. Kvinder i Iran har i ugevis demonstreret mod det tørklædepåbud, som er udstedt af præstestyret. Som berettet i denne avis kravlede en af dem, Narges Hosseini, den 29. januar op på et af telefonvæsenets ledningsskabe i hjertet af Teheran. Hun trak sit hvide hovedtørklæde af, satte det for enden af en træpind og lod det vifte som et flag i vinden.

Hosseini blev – naturligvis, fristes man til at sige – arresteret sammen med to andre, der havde filmet hende. Men mange kvinder gjorde som hun, ligesom der havde været nogle før hende, som havde gjort det samme. I 2014 fik næsten 3,6 millioner kvinder en påtale af politiet, blev anholdt eller sendt for retten for at bære hijabben – et tørklæde, der dækker hår, hals og skuldre – forkert, beretter en menneskeretsaktivist. Mange kvinder er altså imod tørklædetvangen. De er ikke nødvendigvis imod, at man bærer et tørklæde, men de mener ikke, det skal være en lovbefaling.

Det kunne man jo tro, at europæiske feminister ville interessere sig for: Medsøstre i et ikke så fjernt land, som udsættes for mænds forskrifter om, hvordan de skal se ud.

For at sige det kort: Sådan fungerer europæiske feminister ikke. Den tyske avis Die Zeit har netop spurgt et par af slagsen, hvad deres tavshed i dette anliggende skyldes. »Én sagde, at hun måske tager emnet op. En anden lod meddele, at hun ikke har tid til at svare,« hedder det lakonisk.

Helt absurd forekommer nogle af de danske feministers medier. Magasinet Friktion har i sin internetudgave et billede, hvor kvinder demonstrerer for retten til at bære burka, men der er intet om kønsfællerne i Iran, der risikerer liv og lemmer for retten til ikke at tilsløre sig. Heller ikke hos Kvinfo kan man umiddelbart blive klogere på situationen i Iran. Er der en feminist til stede, som tænker ud over sin egen næsetip?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Arctic Circle - Kina gør krav på arktis

Nauja Lynge
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference.

Blog: Har EU været tæt på at sejre sig ihjel?

Casper Hedegaard
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt?
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her