Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

S’ nye standpunkt

Er Pia Kjærsgaard racist, men Mette Frederiksen humanist på en ny måde?

Man har et standpunkt, til man tager et nyt, sagde Jens Otto Krag, og sætningen er – noget uretfærdigt – blevet synonym med politik, når det er værst; standpunkter og meninger, der kan skiftes ud efter forgodtbefindende, som man skifter tøj fra garderoben. Sætningen kan imidlertid også forstås på en anden måde, nemlig at man tager et nyt standpunkt, fordi sagen og realiteterne har ændret sig, eller fordi man simpelthen er blevet klogere.

Det sidste er der jo ikke noget galt i, det kan tværtimod anbefales enhver at forsøge sig med det. Og måske er Mette Frederiksen blevet klogere, når det gælder udlændingepolitik. I hvert fald har hun tilsyneladende skiftet markant holdning til de fleste ting, når det gælder indvandring til Danmark – i 2001 belærte hun daværende minister Karen Jespersen om, at de »få familiesammenføringer« ikke var så vigtig en sag; i dag siger hun, at ikkevestlig indvandring er det vigtigste problem overhovedet. I det hele taget har hendes tidligere standpunkter i disse spørgsmål været nærmest det modsatte af det, der nu lægges frem.

En ny sans for realiteterne og et i forhold til tidligere tiders floromvundne fraser ganske direkte sprogbrug var også en del af indpakningen af Socialdemokratiets valgoplæg. Man kunne have troet, at det ville hensætte partiets venner i chok og afsky, men nej, det blev forbløffende venligt modtaget rundtomkring. Radikale forslag om at sætte en overgrænse for antallet af flygtninge og familiesammenførte, ambitioner om aktivering af alle de hjemmegående husmødre og gamle idéer om flygtningelejre i Nordafrika er med ét slag comme il faut i de kredse, der i sidste uge anså den slags som et produkt af skimlede kældermenneskers fascistoide fantasier.

Disse forslag ville have været helt utænkelige for bare få år siden, og Socialdemokratiet har selv afvist dem som værende inhumane. Nu er det så nået frem til, at det i virkeligheden er det mest humane bud på en løsning. Og hvad Mette Frederiksen for et par år siden afviste som tom symbolpolitik, overtager hun nu som sit eget bud på løsningen af det, hun selv ser som Danmarks mest påtrængende problem.

Man kan forbløffes over den lethed og elegance, der præger det voldsomme sindelagsskifte, og over den påfaldende venlighed, man har mødt forslaget med. Der er tale om andet og mere end bare at skifte standpunkt; der er reelt tale om, at man på en række punkter simpelthen overtager synspunkter, man ikke bare var uenig i, men både hadede og foragtede.

Når man betragter reaktionerne på dette hamskifte, tegner der sig et tydeligt billede af, at hvad der siges, er mindre vigtigt, end hvem der siger det; hvis Pia Kjærsgaard siger det, er hun racist, hvis Mette Frederiksen siger det, er hun humanist på en ny måde. Det er meget lidt opmuntrende for den politiske debat herhjemme.

Det er klart, at det politisk er af betydning, at forslaget netop kommer fra Socialdemokratiet og ikke fra et yderparti. At Socialdemokratiet ligefrem går til valg på det oplæg, vi har set, er bestemt et afgørende nybrud, der er værd at bemærke.

Men det er ingen sag at blive enige om et drømmescenarie, som alle ved ikke har en chance i virkeligheden. Virkeligheden er altings prøve, og man kunne få den grumme mistanke, at den venlige modtagelse skyldes, at udspillet netop kun er snak og egentlig bare handler om at få regeringen skiftet ud.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Helgenkåring: Stauning og kaos
Partisoldaten Dan Jørgensen skuer tilbage mod sit partis berømte formand og vil genskabe et lykkeligt Danmark. Men landsfaderen havde fortjent en bedre forvalter af sin arv.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Stands dræberen

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Minoriteter er smukke, majoriteten er grim

Mikael Jalving
Kreafolket lader mere og mere til at holde kaje, når snakken nærmer sig det ømtålelige spørgsmål.

Blog: Rigsadvokaten ryster retsstaten

Birthe Rønn Hornbech
Rigsadvokaten indrømmer, at han er stik i rend dreng for regeringen. Det kan ikke fortsætte.

Blog: Til grin med dit affald

Mikael Jalving
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner?
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her