Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Kvikke Kim i knibe

Der er en grund til, at Nordkoreas hersker for tiden bløder op over for Seoul.

For godt 30 år siden eksploderede et sydkoreansk passagerfly over Det Andamanske Hav. 115 mennesker blev dræbt.

Det var Nordkorea, der stod bag. En agent havde anbragt en tidsindstillet bombe i bagageboksen over sæderne og forladt maskinen under en mellemlanding i Abu Dhabi.

Forbrydelsen var beordret af Kim Jong-il, dengang kronprins i Pyongyang og far til den nuværende nordkoreanske hersker, Kim Jong-un. Hensigten var at umuliggøre sommer-OL i Sydkorea 1988. Pyongyang havde satset på at holde det sammen med Seoul, men den regning gik ikke op. Altså skulle OL-forberedelserne drukne i terror.

Den historie er værd at have i baghovedet, når OL-vinterlegene fredag officielt åbner i Pyeongchang i Sydkorea. Legene finder sted under en slags optøning mellem de to stater. Nordkorea har med kort varsel sagt, at man vil deltage, og der er sågar planer om et fælles, kvindeligt ishockeyhold. Desuden kommer Kims søster og Nordkoreas parlamentsformand. Det kan være, de møder USA’s vicepræsident og Japans regeringschef, som også har meldt deres ankomst.

Det er selvsagt bedre med den slags fredelig udveksling og sportslig kappestrid end at sprænge fly i luften eller på anden måde myrde folk, hvilket er Nordkoreas vanlige reaktion, hvis nogen ikke makker ret.

Men alle, formodentlig også Kim Jong-un, ved, at hvad vi ser nu, er et tyndt lag fernis. Kim har valgt pludselig at være flink, fordi han er trængt op i en krog. FN-sanktioner er et stadigt større problem for Nordkorea. Selv hvis kun halvdelen af dem virker, kan de betyde, at Kim ikke er i stand til at opfylde et løfte til befolkningen om bedre levestandard.

Nu er løftebrud ikke noget, man i Nordkorea skriver om på samme måde som i f.eks. Danmark. Parlamentsformanden, der besøger vinterlegene, kan heller ikke sammenlignes med Pia Kjærsgaard eller Wolfgang Schäuble i Berlin. Men Kim er i knibe, og han har, kvik som han er, set sit snit til at forsøge at kile sig ind mellem sydkoreanerne og deres allierede i Washington og Tokyo. Det sker i en tid, hvor mange sydkoreanere – og andre – ikke bryder sig synderligt om de demokratisk valgte ledere dér. USA er, åbenbart noget overrasket, trådt et skridt tilbage og har udsat en militærøvelse. Hvis man er fantasifuldt anlagt, kan man tale om amoriner i luften mellem Nord- og Sydkorea.

Vi vil nødigt ødelægge den gode stemning, men det er næppe en forårsforelskelse. Kvikke Kim bruger sine sportsfolk som styrets forlængede arm for at splitte modparten og om muligt opbløde sanktionerne. Det er forståeligt, at sydkoreanerne griber efter hvert græsstrå, de kan øjne, for at gøre forholdet til Nordkorea mere tåleligt. Men Kim kan kun bevare magten ved fortsat at udvise ubegribelig brutalitet – mod omverdenen, og først og fremmest mod sine egne borgere.

Når han, formentlig inden længe, kan se, at ouverturen over for Sydkorea ikke giver ham en sorgløs tilværelse, vender han tilbage til sine aggressioner, vil prale med sit atomprogram og true Gud og hvermand. Man kan derfor sagtens glæde sig over øjeblikkets blide toner samt naturligvis de olympiske præstationer, navnlig efter at Rusland efter sit dopingcirkus er udelukket fra deltagelse som nation. Men man bør lade være med at tro, at alt bliver godt, fordi der kommer nogle håndfulde sportsfolk fra nord til syd. Det er postyret omkring dette besøg, der viser, hvor rædselsfuldt forholdet i virkeligheden er.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Forbyd omskæring af drenge.

Harun Demirtas
Et barn må ikke blive et forretningsformål eller udsættes for et indgreb, som aldrig kan laves om, og som i høj grad kan krænke ens selvopfattelse.

Blog: Ledelseskrise i den offentlige sektor giver dårlig velfærd

Martin Ågerup
I sin nye debatbog efterlyser Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen et opgør med dårlig ledelse i det offentlige. ”En leder, som ikke lever op til forventningerne, må nødvendigvis afskediges”, skriver han. Godt brølt, Henrik Sass. Men han har desværre ingen realistiske bud på, hvordan en så gigantisk kulturændring i den offentlige sektor skal finde sted. Der er lang vej igen. Og barrierne imod at sikre bedre ledelse er høje.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her