Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Liberal Alliances totale fallit

Burde LA ikke søge en ny begyndelse uden for regeringen?

Det må være et af de mest amatøragtige forløb i nyere politisk historie, som Liberal Alliances topledelse i den senere tid har budt sig selv, partiets vælgere og dansk parlamentarisme. Man skal i hvert fald lede meget længe efter en tilsvarende total nedsmeltning af både politisk substans, strategi og simpel forhandlingsevne som den, partiets politiske leder, Anders Samuelsen, har bestyret siden før jul.

Der er simpelt hen ingen ende på alt det, der er gået galt. Og det er ikke bare Christiansborg-fnidder. Forleden dokumenterede Jyllands-Posten, hvad Samuelsens forhandlingstaktik faktisk har kostet skatteyderne. Det er ikke småpenge. Planlagte skattelettelser på ca. 11 mia. kr. er nu endt på sølle 3 mia. kr. fra gamle aftaler, fordi LA-toppen var så ivrig efter at aflevere ultimative krav, kravle højt op i træer og løbende for rullende kameraer love historiske skattelettelser.

Forløbet har været rent ud pinagtigt at følge. At Samuelsen har sagt undskyld, spiller ingen rolle. At et regeringsbærende parti med et betydeligt medansvar for det danske samfund er udstyret med en ledelse, der agerer så hovedløst, er ganske skræmmende.

Kulminationen kom allerede før jul, da LA-toppen truede med ikke at ville stemme for dén regerings finanslovsforslag, som den selv er en del af. Her toppede tragikomikken. Resten var historien om et forudsigeligt tilbagetog, der endte med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen trak stikket på LA’s fantasterier om historiske skattelettelser og førte os alle tilbage til Jordens overflade.

Tilbage står især Anders Samuelsen, afklædt og udstillet. Ikke så mærkeligt, at der har meldt sig flere kritiske røster fra baglandet; og dét i et parti, der ellers er topstyret som få. Foreløbig bakkede et hovedbestyrelsesmøde fredag dog op bag Samuelsen, og tommelfingeren skal nok vendes nedad fra erhvervsfolk som Lars Seier Christensen og Asger Aamund, før han for alvor trues.

LA har tabt magtkampen med sin store modstander, Dansk Folkeparti, så det kan mærkes. Samuelsen har været helt overmatchet i forhold til Kristian Thulesen Dahl og hans folk og er kørt så eftertrykkeligt over, at udenforstående stilfærdigt må spørge, hvad partiet egentlig fortsat vil i regeringen. Det store projekt – historiske skattelettelser – har lidt totalt skibbrud. Den måde, overliggeren løbende er blevet sænket på, understreger kun den politiske fallit: Fra løfter om kæmpestore skattelettelser til nu en ydmyg konstatering af, at skattetrykket i det mindste ikke er blevet øget. Man er sandelig blevet nøjsom i LA-toppen.

Man kan mene, at LA med sin fortsatte regeringsdeltagelse faktisk påtager sig et overordnet politisk medansvar – i modsætning til netop DF – men man kan også mene, at nederlaget på partiets altoverskyggende mærkesag er så monumentalt, at partiet ville gøre sig selv en tjeneste ved at træde ud af regeringen og søge en ny begyndelse. Besindige kredse i partiet må overveje, om det ikke reelt er den eneste vej videre med det tab af troværdighed, som hele forløbet har påført partiet og dets ledelse.

Men statsministeren håber naturligvis, at LA hænger på. Hvis LA træder ud af regeringen, vil det udstille, hvor skrøbeligt hans parlamentariske fundament er, og formentlig føre direkte frem mod et snarligt valg. Hvis LA derfor vælger at blive i regeringen, vil det være partiets bidrag til at sikre en fortsat borgerlig regering.

I hvert fald den ros og tak skal Liberal Alliance have.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Liberal Alliance er protestpartiet, der lod sig afmontere
Camilla-Dorthea Bundgaard
Liberal Alliance har stillet sig bag en række aftaler, som det slet og ret skulle have forhindret i nogensinde at kunne blive virkeliggjort. At være en klods om benet på Løkke og en decideret kæp i hjulet på alt, hvad der ikke er liberalistisk, var partiets raison d’être.
Ugen på Tværs: Rocker-advokater: »Vi er bare Loyal to Familia«
Det en givtig tjans, at være advokat for rockere og indvandrerbander. Rollemodellerne må dog ikke længere gå rundt med merchandise i fængslerne. I DI Transport brokker de sig over, at de ikke må fortsætte med den usle behandling af deres øst-chauffører, og som ventet blev TDC begravet i gæld af kapitalfondene i en spændende sommerferieuge.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Er det en fornøjelse at være passager hos SAS?

Nej, det er det ikke, fremgår det af en international sammenligning. Hvorfor ikke lære af ”Far til fire”?
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her