Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Rusland burde have været smidt helt ud af OL

Den Internationale Olympiske Komité tør ikke tage et fuldtonet opgør med præsident Putin.

Sammenblandingen af sport og politik går altid værst ud over sporten. Sådan er det også med Den Internationale Olympiske Komité, IOC’s beslutning om at smide Rusland ud af IOC og udelukke Rusland fra at stille op som samlet nation ved vinter-OL i Sydkorea, der begynder om to måneder. Russiske atleter, der slipper gennem dopingkontrollerne på forhånd, må dog gerne stille op for sig selv under olympisk flag, og hvis de vinder, vil den olympiske, ikke den russiske hymne blive afspillet.

Det er en typisk sportspolitisk afgørelse, som går hårdest ud over sportens troværdighed. IOC er veget tilbage fra at udelukke Rusland helt fra OL. Man holder en dør åben til Kreml og den mægtige præsident, Vladimir Putin.

Selv om det nådesløst er dokumenteret, ikke mindst i McLaren-redegørelsen, at den omfattende doping op til vinter-OL i Sotji i 2014 var statsligt organiseret ned i mindste detalje – hvordan de urene dopingprøver skulle skiftes ud med falske, men rene gennem et hul i væggen – afstår IOC’s præsident, Thomas Bach, fra at kalde dopingen »statslig«. Han nøjes med at kalde den »systemisk«. Sådan kan tingene relativeres, når det drejer sig om en stor sportsnation som Rusland. Mindre vigtige lande havde nok anderledes fået hammeren.

Over 1.000 russiske atleter har ifølge undersøgelserne været involveret i de statslige dopingprogrammer, der rækker helt op i regeringen i Kreml. Der er tale om et bevidst attentat på selve ånden i den olympiske idé om at konkurrere på lige og fair vilkår. På den baggrund var det i sig selv lettere kujonagtigt, at IOC sidste år lod det være op til specialforbundene at afgøre, om russiske atleter skulle udelukkes fra OL i Rio de Janeiro. Det førte dog f.eks. til, at Rusland blev udelukket fra atletikkonkurrencerne.

Nu skærpes beslutningen så til, at Rusland som sådan udelukkes fra vinter-OL, men heller ikke denne version er konsekvent nok. Så begrædeligt det måtte være for den enkelte, ærlige sportsudøver, så ville en total udelukkelse af al russisk deltagelse have været det rette signal at sende. Det ville have givet mindelser om Vestens boykot af OL i Moskva i 1980 efter den sovjetiske indmarch i Afghanistan og om Østblokkens gengæld ved OL i Los Angeles i 1984. Og netop dette iskolde pust fra Den Kolde Krigs dage har IOC villet undgå.

Det kan man kalde en pragmatisk, politisk kalkule, men beslutningen udstiller samtidig meget tydeligt, at det sker med den sportslige troværdighed som indsats. Det russiske dopingbedrag er så grænseoverskridende systematisk og politisk styret, at der ikke burde have været nogen vej uden om en total udelukkelse. Der er ligeledes et misforhold mellem de livslange karantæner, som de enkelte russiske sportsfolk er idømt, og den sanktion, som rammer den russiske sportspolitik. Det er et rap over fingrene, men hvis en russisk sportsmand vinder en OL-medalje, men kun må optræde i OL-forklædning, skal Moskva nok alligevel vide at fejre vedkommende som den, han er.

En del af IOC’s realpolitiske kalkule har nok også handlet om næste sommers VM i fodbold, der også finder sted i Rusland. Den tidligere sportsminister Vitalij Mutko, som ifølge McLaren-rapporten bærer det øverste politiske ansvar for dopingskandalen, er udelukket fra IOC på livstid, men han er ikke alene avanceret til vicepremierminister i Kreml. Han er også stadig formand for den russiske VM-organisationskomité og fortsat højt på strå i det internationale fodboldforbund, Fifa.

Som sagt – det er altid sporten, der taber til politikken.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her