Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Verdens højeste falliterklæring

De er gået direkte fra eksamensbordet ind i politik, og én af konsekvenserne er verdens højeste skattetryk, da disse politikere hellere vil leve af at bruge andres penge end at tjene dem selv.

Danmark fylder ikke meget på verdenskortet, og formentlig derfor er den politiske stolthed altid stor, når der præsteres over evne. Derfor vil regeringen utvivlsomt fejre, at Danmark nu for 15. år i træk indtager en bemærkelsesværdig førsteplads; nemlig som landet med verdens højeste skattetryk.

Førerpositionen i den globale elite blev første gang opnået i 2002 – det første hele år med Anders Fogh Rasmussen som statsminister. Sammen med De Konservative og støttet af Dansk Folkeparti kunne han danne regering efter folketingsvalget i november 2001, der bl.a. blev vundet på løftet om det "skattestop", der blot har været endnu en politisk løgn.

I 11 af de 15 år, hvor Danmark ifølge OECD har haft verdens højeste skattetryk, har Venstre indtaget Statsministeriet, De Konservative været regeringspartner og DF støtteparti. I alle disse år har skattelettelser været en del af den politiske dagsorden, men virkeligheden har været, at der ikke er sket nævneværdige lettelser i danskernes skattebyrde.

Den netop overståede lokalvalgkamp har drejet sig om velfærd i en sådan grad, at de forudsætningsløse må have troet, at Danmark balancerer på randen af den sociale massegrav. Ingen har for alvor turdet udfordre vælgernes intelligens med budskabet om, at den såkaldte velfærd er løbet løbsk. Det er en kendsgerning, at antallet af nydere overstiger antallet af ydere. Dermed kan det flertal, der lever på en eller anden form for overførselsindkomst, på demokratisk vis tage sig tilrette over for de mindretal, der finansierer festen. Det er ligeledes en kendsgerning, at de folkevalgte forsamlinger i betydelig grad er besat med offentligt ansatte og for Folketingets vedkommende desuden med en stor overvægt af akademikere, der for hovedpartens vedkommende aldrig har haft det, der almindeligvis forstås ved "et ærligt arbejde". De er gået direkte fra eksamensbordet ind i politik, og én af konsekvenserne er verdens højeste skattetryk, da disse politikere hellere vil leve af at bruge andres penge end at tjene dem selv. Det er tankevækkende, at eksporten i år ventes at nå 1.100 mia. kr. – omtrent det samme som de samlede offentlige udgifter. Hvad vælgerflertallet enten ikke synes at være klar over eller bevidst ignorerer, er det faktum, at pengene skal tjenes i den private sektor, før den offentlige sektor kan begynde at bruge løs af dem.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der er blandt akademikerne i Folketinget uden reel erhvervserfaring, kørte kommunalvalgkampen på sloganet »velfærd frem for skattelettelser«, bag hvilket står fem fagforbund, som organiserer offentligt ansatte. Sammen står de bag initiativet "Virkelighedens velfærd" som et sindbillede på, at de ikke repræsenterer den virkelige virkelighed.

Det er på ingen måde overraskende, at S-formanden skaber en direkte sammenhæng mellem skattelettelser og velfærd, selv om hun lige så lidt som andre kan dokumentere, at en reduktion af indkomstskatteåget vil føre til en generel forringelse af velfærden. Tværtimod kan der argumenteres sagligt for, at lavere skatter vil øge den samlede velstand.

Det er en falliterklæring af historiske dimensioner, at foreløbig 11 år med borgerligere regeringer i det 21. århundrede ikke har medført et nævneværdigt fald i skattetrykket.

Den politiske kamp om at vinde nydernes gunst frem for ydernes gennemsyrer Venstre, De Konservative og da i særdeleshed Dansk Folkeparti. Derfor har Danmark i 15 år haft verdens højeste skattetryk og vil sikkert også have det langt ind i fremtiden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.