*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

En utålelig invasion

Når et lokalsamfund pludselig bliver indtaget af 10 pct. afviste og i flere tilfælde kriminelle udlændinge, må det skabe problemer.

Da Udrejsecenter Kærshovedgård blev etableret i marts 2016, erklærede udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, at opholdet på stedet gerne måtte være så utåleligt som muligt. Det skulle ikke på nogen måde være behageligt, for formålet var at overtale beboerne til at vælge en lidt mindre ubehagelig tilværelse og returnere til deres hjemlande.

Det utålelige ophold er et ordspil på det faktum, at en del af beboerne er dømte forbrydere, som er her i landet på såkaldt tålt ophold: De er dømt til udvisning, men kan i praksis ikke sendes til deres hjemlande, enten fordi de ikke vil, fordi de måske risikerer drab og tortur, eller fordi deres hjemlande ikke vil tage imod dem. En del af utåleliggørelsen består i, at beboerne kun får mad og husly. De får ingen kontanter, de må ikke påtage sig arbejde, og de må ikke lære dansk, for det er ikke meningen, at de på nogen måde skal kunne argumentere for tilknytning til Danmark.

For tiden opholder sig på centeret op imod et par hundrede afviste asylsøgere og udlændinge på tålt ophold, og det kan næppe komme bag på nogen, at det påvirker et lille lokalsamfund med kun godt 2.300 indbyggere.

I Jyllands-Postens søndagsudgave kunne en række lokale beboere i landsbyen Bording berette, hvordan grupper af beboere på Kærshovedgård skaber decideret utryghed i lokalsamfundet. Der er butikstyverier, der har været et enkelt overfald på en butiksansat, de rejser med tog uden at betale, de truer togpersonalet, og de bruger en lokal benzinstation som varmestue. Det understreges retfærdigvis, at det ikke er alle beboere, der udviser en sådan uacceptabel adfærd, men de er der, og det påvirker lokalsamfundet.

Samfundet står her i et dilemma, for formålet med at flytte udlændingene langt ud i et tyndt befolket område i Midtjylland var netop at forhindre dem i at dyrke netværk i de større byer. De har pligt til at overnatte på udrejsecenteret, og de har pligt til at melde sig dagligt, så deres tilstedeværelse kan kontrolleres, men de er ikke frihedsberøvede og kan derfor bevæge sig frit i området.

Politiet har til enhver tid to mand på stedet for at sikre ro og orden, for centerets personale må ikke anvende magt over for beboere, der ikke retter ind, eller som skaber utryghed for andre. Mest nærliggende ville det være simpelthen at holde dem indespærret, så de ikke kunne påvirke lokalområdet. Nøjagtigt som tidligere, da stedet var et fængsel.

Men det forhindrer internationale konventioner og regler, som er aftalt i EU-regi. Altså er der ikke andet at gøre end at vente på, at de frivilligt rejser hjem, og det er der indtil nu kun en lille håndfuld, der har gjort.

Situationen er uholdbar, og det er på ingen måde et isoleret dansk problem. Danmark skal naturligvis som alle andre lande respektere internationale aftaler, men når et problem viser sig utåleligt og skaber en uholdbar situation, som man må konstatere, at der er skabt omkring Udrejsecenter Kærshovedgård, så må der være basis for at optage forhandling om justering af aftalerne.

Her kan ikke anvises nemme løsninger, men det kan konstateres, at et konstruktivt internationalt samarbejde er en absolut første forudsætning, herunder at de lande, som de pågældende er udvist til, påtager sig et ansvar og ikke mere eller mindre aktivt eksporterer deres problemer.

Foreløbig må der udtales støtte til en stålsat dansk minister, som fastholder formålet: Udrejsecenteret er en dør ud af landet, ikke andet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
13.12

JP mener: Svar udbedes, DF

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.

Blog: Europas liberale går forrest i kampen mod falske nyheder

Morten Løkkegaard
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her