Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Alternativet leger bare politik

Uffe Elbæk og hans party-tropper skal ikke nyde noget af at tage et rigtigt ansvar i København.

At Alternativet er til fest og farver kommer næppe bag på de 10,5 pct. af vælgerne i København, der stemte på det nye parti til kommunalvalget. Det er formentlig ligefrem et af partiets største slagnumre. Hvorfor skal alt være så kedeligt? Ikke så lidt af den feel good-stemning, partiet slår sig op på, minder om Jacob Haugaards gamle løfter om medvind på cykelstierne og mere Nutella i feltrationerne.

Men efter festen melder tømmermændene sig; selv for et parti hvor festkulturen er i høj kurs, som afsløret i den senere tid her i avisen. Pludselig er selv Alternativets folk ankommet til den virkelige virkelighed, hvor man faktisk kan komme til at påtage sig et politisk ansvar, som kan få store konsekvenser for rigtige mennesker med rigtige problemer. Pludselig kan man ikke længere bare stå på sidelinjen og råbe og have det sjovt. Pludselig stilles der krav om at tage rollen som folkevalgt med et ansvar for borgerne på sig.

Normalt går politiske partier efter at få indflydelse, der tæller og flytter noget. Men da regnestykket skulle gøres op på Københavns Rådhus efter valget, meddelte Alternativets folk, at de ønskede posten som kulturborgmester. Den tunge og vigtige post som beskæftigelses- og integrationsborgmester skulle man ikke nyde noget af. Alt for tungt, alt for kedeligt, alt for indviklet – tør man skrive: alt for usexet? Så hellere fortsætte med at hyppe det glade, uforpligtende livssyn, tiljublet af segmentet, og tilmed få rådighed over en dejlig pengekasse, som man kan dele ud af til sjove happenings og andre kulørte events i den hippe hovedstad.

Det er ikke, fordi partiet ikke er i sin gode ret til at træffe dette valg. Men det udstiller nådesløst, hvad partiet er gjort af. Man er slet ikke klar til at tage et medansvar for de udfordringer, der virkelig betyder noget for mange borgere. Man ønsker at leve videre i sin egen let verdensfjerne boble, hvor selve dét at være alternativ kan gøres til en uforpligtende levevej – på skatteydernes regning naturligvis, helt i tråd med partistifteren Uffe Elbæks solidt demonstrerede evne til at få andre til at betale for sine projekter.

Under valgkampen førte partiet an i en hård kampagne mod den nu detroniserede Anna Mee Allerslev, der blev hængt ud som »Anna Ansvarsløs«, da hun var beskæftigelses- og integrationsborgmester. Nu, da man så selv har muligheden for at vise, at man magter at gøre det meget bedre for nogle af samfundets mest udsatte grupper, viser man sig højt hævet over deres meget virkelighedsnære problemer. Man ønsker heller ikke at forvalte et beskæftigelsessystem, som er så hårdt dikteret fra Christiansborg. Man vil stå frit og fortsætte med bare at lege politik. At Alternativet dermed også afslører sig som et parti, der ikke tager politik rigtigt alvorligt, sløres i den kolde kalkule af, hvad der er godt for partiet.

Det kan slet ikke udelukkes, at den interne analyse i partiet faktisk er rigtig: Den dag, Alternativet påtager sig et ansvar, der betyder noget, indledes også partiets nedtur. Da først Jacob Haugaard skulle fungere i boligudvalget på Christiansborg, blev det hurtigt klart, at han nok ikke holdt længe. Når Alternativet på et tidspunkt ikke længere kan trykke sig for ansvaret og får snavs på fingrene, som det hedder på politikerdansk, bliver partiets navn hurtigt en parodi.

I København forsøger partiet at udskyde denne erkendelse, men det sker på ryggen af det politiske livs traditionelle spilleregler – og dét er for Alternativet nok en pointe i sig selv. Er det virkelig nok for hver tiende vælger i København?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her