Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

DF kan takke sig selv for valglussingen

Der er mange forklaringer på DF’s tilbagegang ved valget i tirsdags, men hovedparten skal findes hos partiet selv.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, satte i den grad sig selv i spil ved valget til kommuner og regioner. Derfor er partiets ”syngende lussing”, som Sørens Espersen kaldte det dagen efter valget, også en syngende lussing til formanden, hvis ikke en lige højre til hagen. Mens håbet stadig var lysegrønt om at opnå flere borgmesterposter, bl.a. i Guldborgsund og Assens, hvor formandens bror var spidskandidat, rejste han under valgkampen fra kommune til kommune for at bakke de lokale kandidater op. Og fra store plakater i lygtepæle i det ganske land opfordrede Kristian Thulesen Dahl til at stemme på partiet.

Men temmelig mange danskere syntes til syvende og sidst åbenbart ikke, at Dansk Folkeparti var de bedste til at styre kommuner og regioner. 8,8 pct. endte resultatet på, mod 21,1 pct. ved seneste folketingsvalg og 10,1 pct. ved seneste kommunal- og regionsrådsvalg.

Det var stort set nedtur fra Gedser til Skagen for partiet, der ellers kan kigge tilbage på mere end 20 års ubrudt succes.

»En succes har mange fædre, men et nederlag er forældreløst,« lyder et citat, der vist tilskrives John F. Kennedy. Dansk Folkepartis nederlag ved valget i tirsdags er ikke forældreløst, men det har ganske mange forklaringer. Én af dem kom partiets gruppeformand, Peter Skaarup, med allerede på valgaftenen, da han i et tv-interview forklarede det hele med, at Dansk Folkeparti – som de andre unge partier, Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige – lider under, at de gamle partier, især Socialdemokratiet, De Konservative og Venstre har haft årtier til at sætte sig tungt på de lokale magtbaser. Bykonger og borgmestereffekt står i vejen for, at Dansk Folkeparti kan komme til fadet.

Det er uklart, hvor længe Dansk Folkeparti, der har 22 års erfaring i dansk politik, vil blive ved at bruge den undskyldning, men det er ganske typisk for partiet at gøre det, som Peter Skaarup gjorde, nemlig at spille offerkortet og forklare egen modgang med, at andre står i vejen. I dette tilfælde lød forklaringen, at man ikke kan stille noget op over for de gamle partier, og det er jo også det nemmeste.

Men en forklaring kunne også være, at partiet ganske enkelt har for lidt at byde på. Der er blevet botaniseret temmelig meget i, at Dansk Folkepartis lokale kandidater ikke er klædt ordentligt på, og når der ses bort fra få kandidater, lader det da også til at være tilfældet, at de har meget, meget lidt på. Det er et problem, for i kommunerne bliver der lavet politik, hvor det ikke er muligt at skjule sig eller lurpasse. Det kan på sin vis være lettere i landspolitikken, hvor Dansk Folkeparti tidligere kom temmelig langt ved at lade sig købe i finanslovsforhandlingerne. Prisen kunne så være et kattehjem, en post til dyrevelfærd, lidt til Fregatten Jylland eller en renovering af Jellingestenene. Noget at profilere sig på, mens man skjulte sig bag andre og holdt sig på afstand af regeringsansvar.

Så manglen på kompetente, lokale kræfter, der egenhændigt kan føre lokalpolitik og markere sig på de emner, som trods alt ligger lige for i en kommunal sammenhæng, er uden tvivl en del af forklaringen. Det falder også tilbage på partiledelsen.

Efter flere uheldige erfaringer med såkaldte ”landsbytosser” i de unge år, har topstyringen af Dansk Folkeparti siden været markant. Dét i sammenhæng med at være et parti med højt sat tre mærkesager – udlændinge, EU og ældrepleje – betalte partiet en høj pris for i tirsdags.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her