Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Tak for indsatsen

Politikerne må aldrig glemme, hvor de kom fra, og hvem der hjalp dem på vej.

Valgkampen er forbi. I dag, tirsdag den 21. november 2017, skal vi i fællesskab afgøre, hvem der skal lede landets kommuner og regioner i de næste fire år.

Formentlig straks efter, at valgresultaterne i de enkelte kommuner er kendt – nogle steder måske allerede inden – begynder det traditionelle, eller lad os bare sige rituelle, slagsmål om først og fremmest borgmesterposterne, men også attraktive, indflydelsesrige udvalgsposter og ikke mindst givtige bestyrelsesposter i kommunale selskaber.

Det er ikke altid kønt at se på, stundom endda direkte grimt, især hvis politiske studehandler betyder tilsidesættelse af ædle politiske motiver til fordel for magt og især mammon.

Hvad de givtige bestyrelsesposter angår, har vi på denne plads tidligere fremført, og gentager gerne, at det er en uskik, at i forvejen højt lønnede politikere hæver bestyrelseshonorarer for poster, som de alene har i kraft af deres politiske hverv. De eventuelle honorarer burde modregnes i lønnen for det politiske hverv.

Men magtkampe og taktisk spil hører sig nu engang til i et demokrati. Magtbegær og velmente, ædle ønsker om at dreje udviklingen i den retning, som man nu finder bedst, går hånd i hånd i politik. Det kan være en barsk metier, ikke alene på landsplan, men, hvor situationen lægger op til det, også på lokalt plan.

Så meget desto mere er der grund til på en dag som denne at anerkende de tusinder af mennesker, som trods udsigten til barske ord og utak stiller op til at gøre en indsats for det kommunale selvstyre. Ikke blot kandidaterne, ikke blot spidskandidaterne, ikke blot borgmesterkandidaterne og de kommende borgmestre, men i lige så høj grad den store gruppe af politisk aktive mennesker, som baner vejen for de folkevalgte. Som engagerer sig i vælgerforeningerne, som arrangerer debatmøder, som producerer og uddeler valgmateriale, og som i det hele taget gør en indsats for de sager, de partier og de opstillingslister, som de nu hver især tror på og gerne vil fremme.

Når konstitueringerne er på plads, plakaterne er taget ned, og hverdagen melder sig, forestår fire år med store sociale og prestigemæssige forskelle i byrådssalene. I den ene ende af spekteret har vi de vellønnede borgmestre, rådmænd og udvalgsformænd, der for manges vedkommende supplerer deres i forvejen gode lønninger med vellønnede bijob. Her er bjergsomheden urimeligt stor, og det kalder på regulering og begrænsning.

I den anden ende af spekteret har vi de menige medlemmer af kommunalbestyrelserne, som for et noget mindre beløb i mange tilfælde må påtage sig en betydelig arbejdsbyrde for at fremme de sager, som de tror på, og de synspunkter som de er valgt til at varetage.

Ikke mindst dem skylder vi på en dag som denne en stor tak for indsatsen. De er sammen med deres vælgere og vælgerforeninger demokratiets fundament, og de danner første led i fødekæden til de mere fremtrædende positioner.

Nogle af dem er formentlig tilfredse med de mere ydmyge placeringer i byrådssalene, andre må formodes at ville bruge positionen til at avancere til professionelle eller semiprofessionelle politiske poster.

Også for dem er det vigtigt, at de ikke glemmer, hvor de kom fra, og hvem der banede vejen for dem. Uden demokratiets græsrødder og vandbærere var der intet demokrati, og det er først og fremmest dem, vi skal sige pænt tak til i dag.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her