Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Der er behov for nytænkning i regionerne

Vi kan slå fast, at sundhedsområdet hverken mangler penge eller mandskab.

Lad det være en påstand, men for hovedparten af danskerne er regionsrådsvalget tirsdag omtrent lige så interessant som langtidsstudier af nuancerne i en betonvæg.

Selv om regionerne har ansvaret for størstedelen af sundhedssektoren og dermed det direkte ansvar for at sikre optimal behandling af alle former for sygdomme og menneskelige lidelser, betragtes regionerne af de fleste som værende på linje med forsyningsselskaber, der skal sørge for stabile leverancer af el, vand, varme og bortskaffelse af affald, men helst ikke gøre noget væsen af sig.

Af samme grund vil de fleste vælgere næppe kunne nævne navnene på medlemmerne af regionsrådet – måske bortset fra formanden – i den del af landet, hvor de bor.

Alene disse konstateringer kan bidrage til at forklare, hvorfor fire partier har en afskaffelse af regionerne på den politiske dagsorden, her 10 år efter at de tog over fra amterne.

Der er megen validitet i den politiske analyse, som konkluderer, at regionerne er endnu et fordyrende administrativt mellemled i en overbureaukratiseret offentlig sektor.

Ofte hører man, hvordan embedsmændene i regionerne reelt sætter dagsordenen og i kraft af deres indsigt alt for let kan sætte fritidspolitikerne i regionsrådet ud af spillet. Udfordringerne for regionsrådsmedlemmerne bliver ikke mindre af, at ansatte i psykiatrien ved tirsdagens valg i Region Midtjylland opstiller på Psykiatrilisten, bl.a. for at varetage egne interesser. Også andre steder i landet er de ansatte i psykiatrien særligt aktive op til regionsrådsvalget.

Påvirkningen af de folkevalgte er intens, og praktisk talt dagligt bliver borgerne konfronteret med budskaber om, at der mangler ”varme hænder” og er ”for få penge” i hospitalssektoren. De seneste data fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen viser, at der på de offentlige sygehuse er, hvad der svarer til 107.000 fuldtidsansatte. Det offentlige forbrug på sundhedsområdet er på godt 155 mia. kr. eller næsten en tredjedel af det samlede offentlige forbrug. Heraf tegner regionerne sig for de 115 mia. kr., der i runde tal fordeler sig med 86 mia. kr. til hospitalstjenester, 15 mia. kr. til ambulant behandling, 7 mia. kr. til medicinske produkter og udstyr samt 8 mia. kr. til forskning og udvikling.

Vi kan dermed slå fast, at sundhedsområdet hverken mangler penge eller mandskab. Hvis der er udfordringer på landets hospitaler, skal årsagen derfor alene findes i den måde, som de rige ressourcer forvaltes på.

Trenden i Danmark og andre industrilande har over årene været et voksende bureaukrati og en hastigt stigende akademisering, der uagtet påstande om det modsatte ikke har resulteret i påviselige forbedringer. Alene den virkelighed, at regionerne i et lille land som Danmark ikke har evnet at have ét fælles system til digitale patientjournaler synliggør inkompetence af et behandlingskrævende tilsnit.

Det er fristende at kræve regionerne nedlagt, men konsekvensen vil efter alt at dømme være yderligere centralisering. En anden model kunne være professionelle hospitalsbestyrelser, men det vil sandsynligvis være vanskeligt at rekruttere virkeligt kvalificerede bestyrelsesmedlemmer.

Det, der alt for ofte glemmes i debatten, er de private sundhedsudgifter, der er på vej mod 35 mia. kr., hvoraf alene de 27 mia. kr. er privat brugerbetaling.

Hvis ikke de fem regionsråd inden for de bestående rammer lydefrit evner at sikre danskerne verdens bedste sundhedsvæsen, er tiden kommet til demokratisk nytænkning.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Den store vælgerbestikkelse truer

Dansk politik lige nu er totalt uberegnelig. Risikoen er, at det store overbud venter i valgkampen. Det må ikke ske.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her