Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

At rejse er at leve, men skal skatteyderne betale, så skal grundlaget være i orden

Man tager da ikke bare til Californien uden at sætte sig ind i tingene først.

Der kan være mange gode grunde til at rejse til Californien. Håndtering af skrald er ikke en af dem. Det kunne 12 nordjyske politikere konstatere, efter at de havde brugt en uge i majsolen på at stikke hovederne i skraldespandene langs den amerikanske vestkyst.

»Så blev vi bekræftet i, at vi gør det godt i Danmark,« som en af turens deltagere, Jørgen Hammer Sørensen (DF), byrådsmedlem i Mariagerfjord Kommune, konstaterede i denne avis.

Man får helt ondt af de travle politikere, som har været ude på en umenneskelig lang flytur for at nå til den erkendelse. Måske de skulle skæve lidt til kollegerne i Greve, som nøjedes med at tage bussen til Jylland, da de ville blive klogere på, hvorfor Herning og Ikast-Brande hvert år ligger i toppen, når DI kårer de mest erhvervsvenlige kommuner.

Greve-politikerne havde oven i købet gjort deres hjemmearbejde og fundet ud af, hvor de kunne hente inspiration hos nogle, som er bedre end dem. De nordjyske politikere vidste bare, at der var et eller andet med, at Californien er langt fremme på miljøområdet. I hvert fald i USA, og havde de gjort sig bare en lille smule ulejlighed med at undersøge sagen, ville de med Googles hjælp og et par klik på en computer kunne forvisse sig om, at når det handler om miljø, så er det faktisk Danmark, som står parat til at lære fra sig i Californien.

Men det ville nok bare have ødelagt den gode stemning, og hvorfor sætte sig ind i tingene på forhånd, for som Jørgen Hammer Sørensen nøgternt konstaterer: »Hvis ikke vi var rejst derover, havde vi ikke vidst det.«

Den lader vi stå et øjeblik.

I princippet er der intet fordækt i, at politikere og kommunalt ansatte rejser ud for at hente inspiration. Tværtimod er det glædeligt, når en kommune ikke lukker sig om sig selv, men med åbent sind drager ud for at se på andre muligheder og løsninger på de udfordringer, som kommunen tumler med. At det kan indbefatte en tur til udlandet, siger også sig selv. Demenslandsbyen De Hogeweyk i Holland er et illustrativt eksempel på, at det kan gøre en forskel ved selvsyn at opleve forholdene. Muligheden for at stille spørgsmål på stedet og se, hvilken sammenhæng en løsning indgår i, kan mange gange ikke opvejes af et mere tørt powerpointforedrag i en lummer mødesal.

Men man kan som skatteyder roligt forlange, at politikerne og den kommunale administration undersøger sagerne, før de rejser ud og ikke mere eller mindre lader dartpilen lande på fjerne destinationer og en søgt begrundelse for turens faglige udbytte.

For år tilbage var det folketingspolitikerne, som måtte forklare sig, når de timede studieturene efter det danske landsholds spillekalender. Legendarisk er skatteudvalgets rejse til Napoli i 1999 for at se på sort økonomi under ledelse af udvalgets formand, Peter Brixtofte. Turen blev ændret for at nå landskampen mellem Danmark og Italien i Napoli. Eller da samme udvalg afstemte turen til Bruxelles med en afgørende EM-kvalifikationskamp i september 1995.

I nyere tid er Aarhus Kommune et illustrativt eksempel på mistanken om, at det private udbytte går forud for samfundets, når bådtur, vinsmagning, teaterbesøg og en baseballkamp indgår i programmet på en rejse til Chicago.

Det er uden tvivl og ganske afgjort på den forkerte side af grænsen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her