Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Er Trump farlig?

Trump demonstrerer med sin person, at kritikken af magten og autoriteterne i dag kommer fra højre.

Donald Trump trodser på mange måder enhver beskrivelse, og det vil være synd at sige, at verden ét år efter hans valgsejr er blevet meget klogere på ham. Det skyldes nok især, at han har sat sin egen uberegnelighed i system. Just som man mener at kunne spore en vis genkendelighed i hans beslutninger, udtalelser og tweets, kortslutter han sig selv igen.

Han forekommer at have et behov for løbende at radikalisere sig selv. Det kan give nogle sejre på kort sigt, simpelthen fordi det skræmmer modparten, måske endda det mægtige Kina. Men metoden har også sin begrænsning. På et tidspunkt kan han ikke som præsident og indehaver af verdens mægtigste embede drive sig selv længere ud. Det ses f.eks. i Nordkorea-krisen. Når han én gang har truet med at angribe med atomvåben, hvad bliver så det næste?

Trump har haft sine sejre, især i udenrigspolitikken. Han har formået at få Nato-partnerne til at yde mere til det fælles forsvar, og han har fået Kina med på en hårdere Nordkorea-kurs. Hjemme har meget været kaos, og det skyldes præsidentens person og stil mere end flertalsforholdene i Kongressen. De forhåbninger, der var til, at manden, som red til Washington for at »dræne sumpen«, hurtigt ville blive belært af sit embedsapparat om, hvordan en præsident opfører sig, er ikke blevet indfriet. Trump er forblevet tro mod sig selv og sit alt eller intet-udgangspunkt – samt sine vælgere. Det sidste glemmes ofte i Europa, hvor kritikken af Trump er hård, ret enslydende og også forudsigelig.

Interessant er det, hvor tydeligt Trump personificerer, at kritik af magten i dag især kommer fra højre. Det har ellers traditionelt været en venstreorienteret position at gå op imod magten og autoriteterne. I dag udfordres magten – kaldet eliten, establishmentet – imidlertid mestendels fra højre, og ikke kun i USA. Det samme ses i Europa gennem den bølge af valgsejre til højrepartier, der angriber EU efter samme skabelon, som Trump angriber Washington. Det antiautoritære oprør fra 1968 er rykket fra venstre- til højrefløjen. Nu er det venstre, der er systembevarende. Trump er det hidtil stærkeste symptom på denne bevægelse i de vestlige samfund, og her nytter det ikke bare at dæmonisere ham blindt.

Forretningsmanden Trumps foragt for det parlamentariske demokrati og dets slebne mekanismer er ét år efter lige skræmmende. Splittelsen i det politiske liv afspejler en splittelse i det amerikanske samfund, som næppe kan drives meget længere. Trump har nok umiddelbart skærpet polariseringen, men egentlig er han blot dens talerør. Under alle omstændigheder ligger hér hans største svigt. En præsident skal ikke radikalisere og polarisere; han skal samle og forene. Trumps metode, hvad enten den er bevidst udspekuleret eller bare foruroligende tankeløs – det sidste er næsten værre end det første – kalder på den skarpeste kritik, hvilket desværre ikke er det samme som, at den ikke kan vise sig effektiv. Dem, der afskriver, at Trump kan få en anden periode i Det Hvide Hus, kan sagtens tage grueligt fejl. USA er ikke kun øst- og vestkysten. Det glemmer Europa tit. Dertil kommer, at også USA er på vej ind i et buldrende økonomisk opsving, som han vil vide at tage æren for.

Trump er som en tsunami rullet hen over USA og verden. Hvor ender det; er Trump ligefrem farlig, som mange af hans kritikere mener? Allerede nu er hans troværdighed i bund. Hvordan ser det ikke ud om tre år, hvis han sidder så længe?

Omvendt: Hvis USA – og verden – klarer dette ultimative stormløb, så kan man vist klare det meste.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.

Debat: Et stærkt og aktivt diplomati er afgørende for småstaten Danmark

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
En fremtidig udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi bør lægge op til debat om det betimelige i det diplomatiske underskud i Danmark.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her