Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Offentlige chefer scorer den store gevinst

Er det rimeligt, at direktøren for et offentligt interessentskab med 30 ansatte, der oppebærer en årsløn på 2,1 mio. kr. inkl. pension, tillige vil få 1,4 mio. kr. i bonus, når han senest ved årsskiftet spadserer direkte over i jobbet som administrerende direktør for et offentligt ejet aktieselskab?

Er det rimeligt, at direktøren for et offentligt interessentskab med 30 ansatte, der oppebærer en årsløn på 2,1 mio. kr. inkl. pension, tillige vil få 1,4 mio. kr. i bonus, når han senest ved årsskiftet spadserer direkte over i jobbet som administrerende direktør for et offentligt ejet aktieselskab?

Få har svært ved at mobilisere forargelsen.

I hvert fald bør spørgsmålet, der gælder den afgående direktør for Aarhus Letbane I/S, rejse en debat om, hvad der er en rimelig løn til ledende medarbejdere i den offentlige sektor, da de 2,1 mio. kr. kan sættes i forhold til, at landets statsminister ifølge Moderniseringsstyrelsen i år oppebærer et vederlag på 1.509.625 kr.

Et ofte hørt argument for cheflønniveauet i den offentlige sektor er, at der er tale om personer, der også er interessante for den private sektors ledelsesrekruttering. At det er en sandhed med modifikationer, understreges af data fra fagforbundet Djøf, som organiserer hovedparten af de offentlige chefer. Disse data viser, at fra juli i fjor til juli i år er 125 medlemmer af Offentlige Chefer i Djøf skiftet til Djøf Privat, hvilket svarer til 1,7 pct. Den modsatte vej er vandret 71 djøfer, svarende til 0,3 pct. af medlemsskaren i Djøf Privat.

En undersøgelse fra Gøteborgs Universitet, der blev offentliggjort i 2015, viser store forskelle på offentlige og private chefer. Blandt forskellene er, at chefer i det offentlige er mindre omhyggelige og lettere bliver stressede af tidsfrister. Hos topchefer i det private er det fundamentalt at kommunikere. Topchefer i den offentlige sektor prioriterer ikke kommunikation nær så højt. Endvidere er det mere accepteret at vise følelser og have temperament i den private sektor.

Givet er det, at chefer i den private sektor har anderledes klare mål at arbejde ud fra, end tilfældet er i den offentlige sektor, hvor ”bestyrelsen” består af folkevalgte, der kun i ringe grad har forudsætninger for at kunne styre f.eks. kommuner med tusinder af ansatte. Tilsvarende er det anderledes let at holde cheflønningerne i den private sektor op mod udviklingen, end tilfældet er i stat, regioner og kommuner.

Intet af dette kan dog retfærdiggøre den absurde aflønning af mange chefer i den kommunale sektor, herunder i kommunalt ejede selskaber. Der er det kutyme, at en chef ansat på åremål får udbetalt en ofte lukrativ fratrædelsesgodtgørelse, selv om vedkommende fra første dag har vidst, hvornår ansættelsen ophører, og har kunnet indrette sig derefter.

Direktøren for Aarhus Letbane går direkte til et job som adm. dir. for Rejsekortet A/S, og derfor er det himmelråbende at udbetale et millionbeløb i fratrædelsesbonus. Endnu mere bizar er situationen i det kommunalt ejede affaldsselskab Vestforbrænding, hvor en nu fhv. direktør, der blev ansat i 1999 og fratrådte i 2015, fire gange i træk fik sin åremålskontrakt fornyet og i forbindelse hermed fik udbetalt omkring 3 mio. kr. i samlet fratrædelsesbonus.

Man kan bebrejde de involverede topchefer, at de tydeligvis savner fornemmelse for, hvad der er rimeligt.

Inkompetencen ligger dog hos de folkevalgte, der med åremålsansættelserne bevidst omgår de offentlige lønsystemer i noget, som mange vil opfatte som regulær magtmisbrug.

New public management og den ledsagende djøficering af den offentlige sektor har udviklet sig til et nationalt mareridt med et evigt stigende offentligt forbrug og verdens højeste skattetryk betalt af borgere, der må købe lottokuponer i håb om bare én gang i livet at kunne stå med samme milliongevinst, der er blevet selvfølgelig for mange offentlige chefer.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Blomster til Ali er ikke nok

Vi må se de kriminelle realiteter i øjnene.

JP mener: Duellen i Davos

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Søren Papes islamistiske knæfald

Lars Boje Mathiesen
Det vækker ganske enkelt afsky, når jeg oplever den konstante ansvarsfraskrivelse fra magthaverne i disse år.

Blog: Færre pladser i Europa-Parlamentet vil gøre EU bedre

Morten Løkkegaard
Briterne efterlader 73 tomme stole, når de forlader EU. Lad os benytte lejligheden til at skære Europa-Parlamentet til og desuden droppe drømmen om transnationale lister.

International debat & analyse Modis globale ambitioner

Peter Taksøe-Jensen, Danmarks ambassadør i Indien
Fortsætter den høje økonomiske vækst, vil Indien om få år overhale både Frankrig og Storbritannien. Dernæst Tyskland, Japan og USA. Verdensbanken skønner, at Indiens økonomi vil være verdens næststørste i 2050 – kun overgået af Kina.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her