Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Det er nemmere at blive skilt end at registrere en bil

Det er godt, at der er politisk debat om at ændre det nuværende skilsmissesystem, hvor man kan blive skilt med et klik på nettet.

Hvis du forlader mig/så gør det hurtigt, resolut/og uden falsk medlidenhed/forlad mig med et hug/der kapper alle bånd/forlad mig i en afgrund/hvorfra man kun kan klatre opad.

Skilsmisser, selv de mest mindelige, er som regel forbundet med en krise og en mængde konsekvenser for de involverede, deres eventuelle børn, venner og familier. Der kan være nok så mange gode grunde til at afslutte et ægteskab eller et parforhold, men der findes ingen opskrift på den bedste måde at blive skilt på andet end at forsøge at gøre det hensynsfuldt over for hinanden og dem omkring én. Kristen Bjørnkjær fortsætter da også sit digt fra 1976 med en opfordring til partneren om at forlade ham ”blidt og nænsomt” i stedet for ”hurtigt og resolut”.

For hvis man har været sammen længe og har en lang fælles historie, vil der næsten altid være et håb hos en eller måske begge om, at man skal forsøge at gøre en ekstra indsats for at redde forholdet. Det er muligt, at det ikke lykkes, men en tænkepause, hvor man genovervejer beslutningen eller søger hjælp, kan ofte være en god idé. Derfor er det positivt, at der i forbindelse med forhandlingerne om et nyt skilsmissesystem er debat om muligheden for den lynhurtige skilsmisse via NemId, som blev indført i 2013, samtidig med at kravet om seks måneders separation forsvandt.

Det er et ømtåleligt emne, for tvungen separation kan give den ene part, som måske ikke ønsker skilsmisse lige så meget som den anden, falske forhåbninger, ligesom det kan forvirre børnene eller give dem forhåbninger uden hold i virkeligheden om, at deres forældre bliver sammen. Samtidig gør tvungen separation det også vanskeligere at slippe ud af et forhold præget af fysisk eller psykisk vold. Den type forhold kunne også før indførelsen af lynskilsmisse opløses nu og her, men det krævede, at man identificerede forholdet som voldeligt, og det kan af mange grunde være vanskeligt eller tabubelagt.

Men blot fordi det ene system er behæftet med visse problemer, betyder det ikke, at erstatningen er bedre. Danmark har uofficiel verdensrekord i skilsmisser. Næsten hvert andet ægteskab ender med at blive opløst, og tre af fire par, der bliver skilt, vælger i dag at gøre det via nettet. Det er nærmest hurtigere at opløse et ægteskab på den måde end at registrere en nyerhvervet bil, og så er det blevet for nemt at blive skilt.

I en tid, hvor individuelle rettigheder, udfoldelsesmuligheder og frygten for kedsomhed fylder mere og mere, er der ingen grund til ligefrem at opmuntre til, at ægteskab er noget, der kan afbrydes ved et enkelt klik på computeren. Ikke dermed sagt, at der ikke som regel ligger mange og grundige tanker bag en skilsmisse, for det er naturligvis en stor og betydningsfuld beslutning for de fleste.

Men der er absolut ingen grund til, at man som samfund gør det nemmere, end det behøver at være.

Det gamle system med en tvungen tænkepause havde sine indlysende fejl, når talen er om f.eks. voldelige forhold, men det må være en politisk opgave at finde et system, der tilgodeser dem, men også giver den nødvendige tid for andre til at reflektere over, hvordan man bedst muligt opløser det forpligtende fællesskab, som et ægteskab og en familie også er. Hvis man altså er kommet frem til, at det er den eneste løsning.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Duellen i Davos

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Social dumping? Det svineri vil vi ikke have her.

Louis Jacobsen
Når man arbejder som underentreprenør for Københavns Kommune, skal der ikke udføres social dumping. Det vil sige, at der skal lønnes efter de landsdækkende overenskomster.

Blog: Afpresning er ikke bare kriminelt, men politisk

Erik Winther Paisley
Det er måske eneste gang, jeg skriver disse ord, men nu må staten hævde sit territorium - og vise banderne, hvem der bestemmer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her