Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Ekspertrollen er ren psykologi

Alt for mange i døgnets rejsestald er ikke ikke berettiget til at blive betegnet og anvendt som eksperter

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

»Jeg er ekspert – i eksperter!« Det sidste ord blev efter en kort pause udtalt langsomt og omhyggeligt, som butleren fra et slot i et engelsk grevskab ville gøre det for 100 år siden. En ægte butler som Carson i den engelske tv-serie ”Downton Abbey”.

Udtalelsen faldt i en canadisk dokumentarudsendelse på DR2.

Eksperten havde studeret eksperter i 20 år, og han kunne afsløre, at mange af de mennesker, der var anerkendt og betitlet som eksperter, ikke havde nogen professionel baggrund for deres titel. Nogle havde blot deltaget i et tougers kursus i at fremtræde som eksperter.

Forudsætningen for at blive opfattet som ekspert, forklarede han, var at sende de rigtige signaler til omverdenen.

Rådene lød i al sin enkelhed, at man skulle have den rigtige adresse, bo på det rigtige hotel, have og vise det rigtige ur, det rigtige mærke sko, habit og mappe. Rank holdning og beleven adfærd var de næste krav. Rigtige bevægelser som at trække i manchetterne, så de rigtige manchetknapper blev synlige, og for kvinder forbud mod blottelse af kavalergang og mod at lægge benene over kors.

Kurset indeholdt også et kortfattet sprogkursus.

Ordvalget over for kunder skulle være positivt og udtrykke sikkerhed og overblik. Tvivl skulle for enhver pris undgås. Et udtryk som »jeg formoder, at…« ville øjeblikkelig få eksperterne i kurset ”Personlig eksponering” til at kassere din salgstale. Signaler, der udtrykte sikkerhed og stil, var forudsætningen for succes. Det forhøjede personens troværdighed som ekspert.

»Det drejer sig om signaler. Det er ren psykologi,« påstod han. »Hvis du siger, at du er ekspert i økonomi, og dit råd ikke holder, er der altid en forklaring i en uforudset begivenhed, der begrunder fiaskoen,« sluttede eksperten i eksperter.

De to skræddere i eventyret ”Kejserens nye klæder”, der flittigt smurte mundvigene med olie og havde overbevisende bevægelser til præsentation af det usynlige tøj, ville have været perfekte forbilleder for en ekspert udklækket på et tougers kursus i personlig eksponering.

De seneste par måneder har jeg været ved at blive kvalt i politiske eksperter. Formandskrisen i partiet Venstre udløste en syndflod af politiske ekspertudtalelser. Situationen gik amok.

Spin og rygter, plantede eller sande, blev drejet og vredet for enhver spinkel tolkning, og den ene ekspert interviewede den anden ekspert om, hvad de forudså ud fra deres ekspertise.

Aviser brugte befrielsestyper i overskrifter, der beseglede Lars Løkke Rasmussens skæbne.

Stort set alle eksperter forudså, at han måtte gå af som formand som det uundgåelige resultat af Venstres møde hin sorte tirsdag aften.

Eksperterne havde talt og fældet deres dom. Børsen havde i forvejen skrevet en leder til onsdagens avis, hvor man beskrev formandens ynkelige sortie. Eksperthysteriet var totalt.

LLR overlevede som bekendt som formand, og Børsen måtte flovt undskylde fadæsen i den næste dags avis.

Alle eksperter og kommentatorer havde travlt med at forklare den megen spin, der sprøjtede ud fra alle fraktioner i partiet. De politiske eksperter tabte hovedet og orienteringen.

Politikerne bruger medierne og omvendt.

Det samlede billede for mig er, at der var alt for mange såkaldte politiske eksperter, der i kampens hede ivrigt udtalte sig på et grundlag, der ikke engang kunne kaldes spinkelt. De er ikke berettiget til at blive betegnet og anvendt som eksperter.

Ekspert er en betegnelse, som andre personer udpeger en person til at være. Udnævnelsen er gældende så længe, der er nogen, der mener, at vedkommende er berettiget via viden eller erfaring til titlen. Ikke et sekund længere.

Søvnekspert professor Mikael Rasmussen ved Center for Stress og Trivsel kommenterer virkningen af de lyse nætter på mennesket. »Lys skal vi have, og morgenlys modvirker angst, depression og øger koncentrationen«, siger MR (JP 23/6). Nyttig viden og glædeligt for os, der er morgenmennesker.

Men om natten skal det af helbredsmæssige grunde være mørkt i soveværelset. Det viser en undersøgelse fra Institut for Sundhedsvidenskab ved Oxford University, som netop har offentliggjort konklusionen, der bl.a. viser en klar sammenhæng mellem kvinders stofskifte og mængden af lys i soveværelset. Jo lysere i soveværelset om natten, des højere bmi og taljemål havde kvinderne, der deltog i undersøgelsen!

Aha! siger jeg bare.

Interessant og nyttig viden fra en ekspert, der oven i købet har talent for at formulere konklusionen i et sprog, der er forståeligt for ikkeeksperter.

Det kan man til gengæld ikke sige om de fleste af de fodboldeksperter, det vrimler med på tv-skærmen lige nu.

Det er ligesom matematiklæreren, der er fremragende til sit fag, men som er håbløs til at formidle og undervise i det.

En hærskare af eksperter er draget til Brasilien for at dække VM i fodbold, der varer en måned.

Og det gør disse eksperter ofte og længe, men næsten aldrig forståeligt i de timelange udsendelser fra et studie før og efter kampen. Der forudsiges og analyseres af ofte fire eksperter plus studieværten, der også er en slags ekspert, men de taler enten utydeligt, alt for hurtigt eller i munden på hinanden. Hvem får noget ud af det kaudervælsk?

Jeg ved godt, det er dyrt at erhverve rettighederne til kampene. Derfor skal der produceres et stort antal sendetimer for at få mest muligt ud af økonomien.

Men begræns antallet af eksperter, og lær dem, man udnævner til eksperter, at forstå deres job og tale tydeligt.

Det sidste, som jeg har gjort i årevis, er jeg ekspert i.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.